Искате ли да си купите ранчо, което е по-голямо от Ню Йорк и Лос Анджелис, взети заедно? Не, не се шегуваме. Потенциалните купувачи на Waggoner Ranch в Тексас имат само седмица (до 20 октомври) да подадат офертата си.

165-годишното имение, което обединява в себе си повече от 100 отделни парцела и дори петролни находища, се оценява на 725 млн. долара. То се простира на повече от половин милион акра, а като нови негови собственици се спрягат едни от най-богатите хора на планетата.

Ранчото в момента е най-голямото по своя размер в САЩ, а ако сделката стане факт, то тя ще подобри рекорда за най-скъп имот в страната.

Срещу цената ще получите и общо 120 служители, които са назначени на работа там, от които 30 са истински каубои.

Waggoner Ranch има доста интересна история, като сред неговите посетители през годините е бил дори щатският президент Теодор Рузвелт.

Дори и животните в ранчото са известни. Конят Poco Bueno e първият в света, който е застрахован за повече от 100 000 долара.

Днес около 56 000 акра от ранчото са свързани с петролната индустрия, въпреки че голяма част от находищата все още не са експлоатирани.



Най-голямото езеро на територията му пък може да снабдява с вода близкия град Wachita Falls, който е населяван от 105 000 души.

Новият собственик на ранчото трябва да знае, че ще може да го обиколи с хеликоптер за 1.45 часа.

Имението търси нов собственик, тъй като фондът, който го управлява в момента, предстои да бъде ликвидиран.

Waggoner Ranch е основано през 1849 г. от Дан Уагонър, който от 1870 г. започва да купува земи и да разширява теротириите му. Делото му е продължено и от сина му Том след смъртта му през 1903 г.

В последните две години общият брой на получените оферти за ранчото надхвърля 600.