Осем фалшиви сгради, които всъщност са тайни портали

33250
Осем фалшиви сгради, които всъщност са тайни портали

Някои елементи от градската инфраструктура, като места, където преминават влакове и електрически подстанции, заемат прекалено много пространство, за да бъдат под земята или пък в противен случай изглеждат грозно. 

Един от елегантните начини да се скрият тези нелицеприятни елементи от инфраструктурата е във фалшиви сгради, които представляват просто една фасада.

В градове, като Ню Йорк, Лондон и Торонто, много от подстанциите и порталите са скрити в сгради, които са направени така, че да се сливат с градската среда. В крайна сметка, кой иска да гледа къщи на фона на трафопостове и вентилационни съоръжения?

Вижте няколко сгради, подбрани от Business Insider, за които не бихте се досетили, че са фалшиви:


Улица Джоралемън 58, Ню Йорк
 


Една от най-често документираните фалшиви сгради е тази на улица Джоралемън 58, в Бруклин хайтс.

Сградата е собственост на New York City Transit Authority, а в нея има вентилационна система и връзка за спешни случаи между спирките на метрото Боулинг грийн и Бороу хол.

Ако от невзрачния й външен вид не става ясно, че тази сграда е фалшива, от Brooklyn Heights Blog твърдят, че пред сградата има тръби, на които е указано, че са свързани с тунели на метрото под тях.

Ленстър Гардънс 23/24, ЛондонDncnH/Flickr

На няколко пресечки от Бъкингамския дворец се намира само една фасада на сграда, зад която се крият влакови релси.

 

The houses that aren't there. #23LeinsterGardens #blankWindows #metropolitanLine #facade

A post shared by Richard Elliott (@richardls22) on

 

За разлика от сградата на улица Джоралемън в Ню Йорк, който и да е собственикът на Ленстър Гардънс, е направил така, че сградата да изглежда сякаш е обитаема, с изключение на една подробност – затъмнените прозорци.

Лаборатория Стрекър Мемориал, Ню Йорк

 

Still in the name of science, a power conversion substation lives inside.

A post shared by Christopher (@sixpaperbirds) on

 

На остров Рузвелт в Ню Йорк има преустроена лаборатория. Сградата на снимката е реставрирана през 2010 г., но е построена през 1892 г. и е била използвана като лаборатория за изследване на заразни болести като част от City Hospital.

Според Atlas Obscura, лабораторията в момента служи за дом на конверторна подстанция за влаковете, които минават под острова.

Улица Милууд 640, ТоронтоДори и на жилищните улици може да има скрити електрически подстанции. Трафопостът на улица Милууд 640 е един от над 250-те подобни в Торонто, които са замаскирани.

Подобно на Ленстър Гардънс в Лондон, където предната част на сградата е просто фасада и тук къщата изглежда като театрален декор, според Globe and Mail.

За вентилация, част от сградата, в която е скрито електрическото оборудване, няма покрив.

Улица Нелсън 29, ТоронтоДруга такава фасада в Торонто може да бъде видяна на улица Нелсън 29. Сградата е собственост на Toronto Hydro и е изградена като електрическа подстанция през 1910 г.

Според WebUrbanist, сградата е проектирана от архитекти в началото на 20-и век, за да скрие оборудването на подстанцията от съседните сгради, които изглеждат като жилищни. Въпреки това, хората лесно можели да разпознаят, че това не е къща, най-малкото по надписите „Стой настрана“.

Тунелът Холанд, Ню Йорк

 

В средата на намиращия се в Ню Йорк тунел Холанд има четири свързани помежду си сгради, изградени само за да приютят вентилационното оборудване на тръбата.

Според Американската асоциация на строителните инженери, вентилационните отвори отвеждат въглеродния окис от преминаващите отдолу автомобили, които в противен случай биха могли да задушат шофьорите.

След изграждането на тази вентилационна система, според някои хора и част от пресата, въздухът в тунела става дори по-чист, отколкото на някои улици в Ню Йорк.

Улица Ла Файет 145, Париж

 

Will you notice the trick? This building is empty. It's a fake. #emptyhouse #paris #urbex #145ruelaFayette

A post shared by Becky's Cosplays (@becky_s_cosplays) on

 

В парижкия 10-и район има сграда, която би миналата за жилищна, ако не й липсваше покрив.

Ако погледнете с Google Earth обаче, ще видите черна празнина на мястото, където би трябвало да има покрив.Според френския вестник 20 Minutes, сградата е собственост на местната железопътна компания RATP от 80-те години. Тя се използва като вентилационен отдушник за преминавашите влакове.

Улица Онтарио 51, Чикаго

<iframe src="https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m0!4v1511521269270!6m8!1m7!1sETrRz2d2CxVJ_RIBGMWaTw!2m2!1d41.89326980883556!2d-87.63004303302652!3f85.17!4f9.86!5f0.4000000000000002" width="600" height="450" frameborder="0" style="border:0" allowfullscreen></iframe>

Според Messy Nessy Chic, тази сграда, където вратите не се отварят, а прозорците са лошо замаскирани вентилационни отвори, е подстанция на електрическата компания Commonwealth Edison, проектирана от Стенли Тайгърман.

Сградата първоначално се намирала западно от заведение на веригата Hard Rock Cafe, което Тайгърман също проектирал преди нея.
Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg