Първата къща във Великобритания с незабележима климатизация

1814
Първата къща във Великобритания с незабележима климатизация

Една букмейкърска къща в Хертфордшир стана първия по рода си обект във Великобритания с „незабележима“ климатизация. i-серията на VRV на Daikin беше идеалното решение за отопление и охлаждане за новата сграда на Coral в пешеходния център на града Хетфийлд, на север от Лондон.

Офисът с площ от 78 m2 нямаше подходящо външно местоположение за конвенционален компресорно-кондензаторен агрегат. Мениджърите на Coral, които присъстваха на презентацията на Daikin при представянето, бързо проявиха интерес към „незабележимото“ решение на i-серията за планирания си офис в Хатфийлд.

i-серията на VRV на Daikin предлага ефективно управление на температурата, когато стандартните външни тела не са възможни поради ограничения в пространството, архитектурни съображения или ограничения при планирането. Системата преодолява тези проблеми чрез монтаж на всички компоненти в помещението, като отвън се вижда само решетката, а дори и тя може да бъде скрита от погледа.

i-серията на VRV разделя „външното“ тяло на две: компресор с малък размер с височина от 701 mm, за който е нужно подово пространство от само 600x554 mm, така че лесно може да бъде разположен в помещение в магазин или бек офис. Отделният топлообменник е достатъчно компактен, за да се монтира в пространството над окачен таван, а вентилационният отвор е в екстериора чрез решетка.

Системата в Coral беше монтирана от посочения от нея изпълнител IAC Service Group Limited, базиран в Billericay D1+ монтажник на Daikin, който е поддържал климатизационните системи на заложната къща в Лондон и Югоизтока през последните 15 години. 

Директорът на IAC Contracts Винс Ман каза: „Топлообменникът може да бъде монтиран почти навсякъде, понеже максималното му статично налягане от 150Pa позволява сравнително дълги смукателни и нагнетателни канали, но в този случай ние го монтирахме срещу решетка в задната част на помещението.“

Понеже това беше първият монтаж във Великобритания, Daikin Великобритания и заводът-производител Daikin Europe,  контролираха въвеждането в експлоатация на системата преди новата заложна къща да отвори врати в началото на 2016 г. 

i-серията на VRV от 5hp в Coral постига номинален капацитет от 14kW при отопление и охлаждане, с COP от 3.8 и EER от 3.20.  Системата може да бъде свързана към максимум десет вътрешни тела от цялата гама на VRV IV, както и въздухообработващи климатични камери и въздушни завеси Biddle. Максималната дължина на тръбите между топлообменника и компресора е 30 метра, като максималната разлика във височината между тях е десет метра.

Разликата във височината между компресора и вътрешните тела може да е до 30 метра, но разликата между най-високото и най-ниското вътрешно тяло е ограничена до 15 метра. Тези размери предоставят значителна гъвкавост при монтажа. Както топлообменникът, така и компресорът работят със само 47dBa, което води до минимално ниво на шум в помещението.

i-серията на VRV IV също улеснява по-бърз и по-рентабилен монтаж, понеже компонентите са лесни за транспортиране и работа. Системите също са еднакво лесни за сервизно обслужване, защото всички компоненти са лесно достъпни.

Към външното тяло има свързана касета с кръгъл поток, която има автоматичен цикъл на почистване, за да предотврати натрупвания от прах върху интериорния му панел. Тази касета стана първият избор на Coral за нови монтажи и проекти за обновяване на офиси, след като едногодишният пробен период в клона в Улвърхамптън показа, че използването й е с 49% по-евтино в сравнение със стандартна касета.

Комбинацията от i-серията на VRV, касета с кръгъл поток и стенно вътрешно тяло предостави на персонала и клиентите на Coral ефективно и надеждно решение за ОВК. Това е идеално незабележимо решение, когато разполагането на външното тяло е проблем – без никакво тяло отвън, времето за одобрение на планирането също намаля, за да може офисът да бъде открит за работа по-рано. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg