Конкурираме се с Гърция, Турция, Австрия и Чехия в туризма

1854
Конкурираме се с Гърция, Турция, Австрия и Чехия в туризма

Гърция, Турция, Австрия и Чехия са най-конкурентните страни на България като туристически дестинации. За конкуренти по отношение на летния туризъм се посочват Турция, Гърция, Хърватска, Италия и Испания, а за зимния – Австрия и Италия. По отношение на СПА и балнеотуризма България се конкурира с Чехия. Това показват изследванията, представени за пръв път от "Обединение за бранд България" на информационна среща, организирана от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в Пловдив, съобщава Дарик. Форумът е по повод разработването на стратегия за бранд „България", който трябва да бъде въведен до началото на февруари 2013г.

Според оценките на чуждестранните туристи, дадени по 28 атрибута в 15 вида туризъм, България не превъзхожда с нищо конкурентните си страни. Въпреки прекрасните летни и зимни курорти и благоприятния климат, чуждите туристи смятат, че страната ни е по-малко предпочитана при избора им на ваканция. Слабите оценки са предимно заради лошата инфраструктура, липсата на чистота и сигурност, показват още резултатите от маркетинговите проучвания.

Изследванията по отношение на възприятията и познатостта на страната ни като туристическа дестинация отчитат, че 35% от туроператорите, които работят с България, не знаят какво да кажат за развитието на туризма у нас, което е доста притеснително, отчитат от министерството.


През 2011 г. България е посетена от близо 9 млн. чуждестранни туристи, като 2.5 млн. от тях са преминали транзитно през страната ни. Близо 50% от почиващите у нас са чужденци. Те формират 70% от приходите в бранша.

Чуждият турист харчи средно между 80 и 88 евро на ден и въпреки слабата конкурентност на България като атрактивна туристическа дестинация, 90 на сто от почиващите чужденци са доволни от ваканциите си и заявяват, че биха се върнали отново.

Разработването на новия бранд на България трябва да представи страната ни като целогодишна дестинация - атрактивна и достъпна, с конкурентни туристически продукти и възможност за разглеждане на много забележителности, съобщават от МИЕТ. Фокусът на туристическия поток, който страната ни ще привлича, трябва да бъде насочен приоритетно към 4 страни – Германия, Русия, Румъния и Великобритания, показват изследванията, които включват над 15 чуждестранни пазара и десетки туроператори.

До февруари 2013г ще бъде готов и един пилотен регионален бранд, който ще се превърне в образец за разработване на всички останали в страната.

Във връзка с това ще се проведат 11 форума в страната с участието на бизнеса, туристическите сдружения, местната власт, медии и др.

Във връзка с представянето на страната ни също така заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов ще замине за участие в официалната програма на 33-ото Световно туристическо изложение World Travel Market 2012 в Лондон- най-голямата борса за професионалисти в тази индустрия.

България ще се представи на WTM с национален щанд от 293 кв. м. Като съизложители се включват 25 туристически фирми и общини. Водещото послание на тазгодишното участие в Лондон е „България – уникална в многообразието си“ (Bulgaria – Unique in its Diversity).

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg