В този американски град цените на имотите са с най-голям ръст

2386
В този американски град цените на имотите са с най-голям ръст

Общата стойност на жилищния фонд на САЩ нарасна до рекордните 29.6 трилиона долара през 2016 г., което представлява увеличение от близо 6% и 1.6 трилиона, в сравнение с предходната година. Това сочи анализ на 35-те най-големи градски зони на сайта за недвижими имоти Zillow.

Портланд, Орегон, е с най-голям ръст в стойностите, като нараства с над 13% през 2016 г., следван от Сиатъл (с 12.7%) и Далас (с 11%). Лос Анджелис е зоната с най-високо оценени имоти, като тук общата им стойност достига 2.5 трилиона долара.


"Пазарът на жилища в САЩ се възстанови, след като беше започнал да се обезценява по време на финансовата криза“, коментират от Zillow. Между 2006 и 2012 г. стойността на жилищния пазар е намаляла с 6.400 трилиона долара. 

Все пак по пътя на възстановяването може да има известно забавяне през 2017 г., след като Федералният резерв на САЩ вече два пъти повиши лихвените проценти. Очакванията са Фед да направи това още веднъж през 2017 г. с 2.4%, последвано от увеличения и през 2018 г и 2019 г.

Решението за лихвите влияе пряко на борсите, валутните курсове, на цената на жилищните кредити, както и на желанието на компаниите да инвестират в големи проекти. Според главния икономист на Zillow Свеня Гудел, дори и малко повишение в цените на жилищата ще повлияе на решението на някои семейства за собствен дом.

Когато инвеститорите се връщат на жилищния пазар и вдигат цените, това натиска потенциалните купувачи. Тенденция, която се очаква да продължи и през 2017 г., според изследване на ATTOM Data Solutionsь през четвъртото тримесечие на 2016 г. 29% от американския жилищен пазар е бил по-малко достъпен, което е повишение с 5% от третото тримесечие, но и далече след най-високо регистрираното – 47%, през третата четвърт на 2009 г.

В доклада се прави анализ на средните цени на жилищата от публични продажби и средните за САЩ заплати от Бюрото по трудова статистика. Данните обхващат 447 американски окръга с общо население от над 184 милиона души.

"Тази тенденция беше ускорена и от бързото покачване на цените на жилищата, ръстът в заплатите и покачването на лихвите по ипотеките“, коментират от ATTOM Data Solutions. Очакванията са за ръст на жилищните цени, движен най-вече от търсенето и все още ограниченото предлагане. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg