Как да спестяваме в злато с месечни вноски?

9101
Как да спестяваме в злато с месечни вноски?

Златото винаги е възприемано като актив-убежище, доказал във времето способността си да съхранява стойността на парите при извънредни ситуации и процеси в световната икономика.

В следващите години очакванията на анализаторите са цената на благородния метал да продължи да бъде подкрепяна от много ниските лихви, нарастващите инфлационни очаквания и евентуалните конкурентни обезценявания от страна на основните централни банки.

Сред основните фактори, които влияят върху покачването на цената на златото, са:

  • Нарастващи инфлационни очаквания. Натрупаните значителни държавни дългове се увеличиха още повече по време на пандемията. Един от малкото варианти пред централните банки за устойчиво намаление на дълговете до по-нормални нива е увеличение на инфлацията на по-високи нива от текущите. Икономиките все още не работят на пълен капацитет и в следващите 12 месеца не се очакват инфлационни процеси,но в средносрочен и по-дългосрочен хоризонт очакванията са за по-силен ръст на инфлацията, което би имало сериозно влияние върху представянето на различните класове активи.
  • Ниски и отрицателни лихви. Доходността на държавните облигации в момента е много ниска и все повече инвеститори биха използвали златото, за да хеджират инвестициите си в акции.
  • Конкурентни обезценявания на валутите от основните централни банки. При нулеви лихвени проценти основният канал, чрез който паричната политика може да повлияе на търсенето, е валутният пазар. Конкурентните обезценявания на валутите от основните централни банки могат да станат повтарящо се явление, при което златото би било основен бенефициент
  • Усилване на цялостното усещане за риск по света. Традиционно цената на златото се покачва при икономически сътресения, несигурност и нарастваща икономическа нестабилност.
  • Увеличаване на златните резерви от страна на централните банки. Очакванията са големите централни банки да увеличат резервите си от физическо злато през тази година с около 5%, което се равнява на 1100 тона.

От тази година българските инвеститори имат лесен и ликвиден начин за инвестиция в злато чрез първия у нас борсово търгувания фонд Expat Gold. Той се търгува на Българската фондова борса и пасивно следва цената на златото.


Expat Gold наскоро представи и спестовен план за инвестиция в злато с регулярни вноски. Инвестицията чрез регулярни вноски спомага за преодоляване на пазарните колебания при дълъг хоризонт.

В същото време спестовният план предоставя гъвкавост при определяне на сумата и периодичността на постъпленията, като няма ограничителен период за теглене от инвестиционната сметка при необходимост, нито допълнителни такси за това.

Инвестицията в злато чрез борсово търгуван фонд има редица предимства като:

  • Нисък праг на инвестицията и възможност за динамично управление на експозицията. За разлика от покупката на физическо злато, където кюлчетата и монетите са неделими, експозицията към злато чрез борсата се случва лесно с покупка/продажба на дялове, като минималната инвестиция е 1 дял.

  • Незабавна ликвидност. В България няма стандартизиран пазар на физическо инвестиционно злато, нито регулатор. Често физическото злато е брандирано с марката на дилъра, който го продава, което би означавало, че единствено той би го купил обратно на близка до борсовата цена със съответната премия. При инвестицията в злато чрез боросово търгуван фонд ликвидността е гарантирана от маркет-мейкъри на борсата при ниски спредове.

  • По-ниски транзакционни разходи. Инвестицията във физически актив е свързана с премия към дилъра на злато, която често се измерва в много проценти. Допълнителен разход е застраховката и физическото съхранение на актива. При инвестиция чрез финансов инструмент транзакционните разходи са много ниски, а дяловете се съхраняват в депозитари за електронни ценни книжа на името на инвеститора.

  • Инвестицията е освободена от данък върху печалбата за български физически и юридически лица.

Акумулирана стойност на инвестицията в злато за 10-годишен период с месечни вноски в евро


 

Графиката показва историческо представяне на инвестиция в злато при при месечни вноски от 100 евро за период от 10 години (2011-2021 г.). Миналите резултати не са гаранция за бъдещите резултати, а стойността на инвестициите може да се понижава или покачва, водейки до значителна загуба на активи.

ОПОВЕСТЯВАНЕ НА РИСКА

Този материал има само информационна цел и никоя част от него не може да бъде тълкувана като оферта или покана за сделка за продажба или покупка на финансови инструменти и/или професионален съвет, свързан с инвестиционно решение. Взети са всички необходими мерки, за да се гарантира прецизността на съдържанието, но при никакви обстоятелства авторите не носят отговорност за това съдържание и не поемат обезщетения към получателите или трети страни по отношение на прецизността, пълнотата и/или коректността на информация, включена в материала. Инвеститорите трябва да имат предвид, че прогнозите не са сигурен показател за бъдеща доходност. Миналите резултати не са гаранция за бъдещите резултати, а стойността на инвестициите може да се понижава или покачва, водейки като резултат до значителни загуби. Не се гарантират печалби и съществува риск от невъзможност да се възстанови пълният размер на вложените средства. Инвестициите в дялове на договорен/борсово търгуван фонд или чрез индивидуална инвестиционна сметка не са гарантирани от държавен гаранционен фонд или с друг вид гаранция.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg