На хартия, поколението Z – най-младото работещо, се справя сравнително добре и печели повече от очакваното.

Но макар че някои от тях са по-богати, отколкото другите поколения на същата възраст, това не съответства на общата картина на финансова несигурност. Редица представители на младото поколение имат две работи, а много от тях все още нямат достатъчно високи доходи за допълнителна покупателна способност, пише Fortune.

Тъй като важни събития като закупуването на жилище и създаване на семейство стават все по-скъпи, поколението Z започва да губи вяра в способността си да напредва.

Ето защо 65% от Gen Z и 74% от милениалите съобщават за усещане, че "започват да изостават финансово" в сравнение с предишните поколения на същата възраст, според проучване на USA Today, проведено през 2023 г. от Harris Poll.

Как обаче едно сравнително богато поколение изпитва такива големи трудности?

Затруднени от инфлацията, студентски дългове, пандемията и сложния жилищен пазар, парите на поколението Z не са толков, колкото те биха искали. Един от начините да се види относителната несигурност е като се погледне ръстът на заплатите.

The Economist отбелязва, че поколението Z се радва на най-високата "премия за млади хора" по отношение на почасовото заплащане от началото на събирането на данни през 1998 г. Наскоро ръстът на заплатите в САЩ за служителите на възраст между 16 и 24 години нарасна с 13% за година в сравнение с едва 6% за по-възрастните служители на възраст между 25 и 54 години.

Разбира се, поради факта, че са на по-ранен етап от кариерата си и получават по-малко от по-възрастните си колеги, представителите на поколението Z имат повече възможности за растеж.

И те вероятно са бенефициенти на Голямото напускане, използвайки относителното си влияние, за да напуснат претоварените си и зле платени работни места в ресторантьорството и услугите, за да се борят за достойно заплащане.

"Вместо да бъдат хванати в капана на работни места с ниско заплащане или нестабилни графици, тези служители потърсиха роли, които са по-подходящи за собствените им лични и професионални цели", пишат изследователите и професори Даниел Шнайдер и Кристен Харкнет в доклад на Harvard Kennedy School за младите служители в сектора на услугите.

Отделни данни от изследователския център Pew допълват тезата, че поколението Z е в относително по-добро състояние от останалите млади хора от различни епохи. През 1993 г. средната заплата (коригирана спрямо инфлацията) за хората на възраст между 18 и 24 години е била малко над 15 000 долара.

През 2023 г. хората от поколението Z са получавали около 20 000 долара. По-възрастните представители на поколението също се справят по-добре, като получават почти 10 000 долара повече от младите хора преди три десетилетия.

Въпреки това парите на младите им стигат. Инфлацията остава сравнително упорита, а хранителните стоки и ежедневните разходи все още отнемат по-голяма част от заплатите на домакинствата.

Сблъсквайки се с високите разходи за живот и с непропорционално големи дългове, представителите на поколението Z изпитват много трудности, когато става въпрос за натрупване на богатство, допълва Fortune.

В статия на Кевин Коринт от American Enterprise Institute и Джеф Ларимор от Управлението за федерален резерв се посочва, че всяко младо поколение може би не е толкова обречено, колкото ни се струва.

Те установяват, че милениалите се справят сравнително по-добре, отколкото представителите на поколението Х на същата възраст. The Economist отива по-далеч, позовавайки се на федерални данни, които обясняват, че средностатистическият 25-годишен младеж печели с над 50% повече, отколкото бейби бумърите на същата възраст, като годишният доход на домакинството му е над 40 000 долара. След като поеха контрола върху жилищния пазар, бумърите вече притежават повече от половината от богатството на страната.

Основният източник за натрупване на богатство става все по-недостъпен за днешните млади. Много от тях са принудени да живеят в домовете на родителите си, за да спестяват. Според скорошно проучване на Experian 2023 г., над три четвърти от милениалите и поколението Z признават, че са донякъде или много зависими от родителите си за пари.

Някои свръхбогати представители на поколението Z може би изкривяват финансовата статистика.

"Тъй като разходите за жилище са се покачили, много млади хора получават помощ от мама и татко, дори когато имат работа и напълно прилични доходи", обяснява главният икономист на Redfin Дарил Феъруедър.

Така че, да, поколението Z е богато в сравнение с родителите, бабите и дядовците си. Но обществото сякаш им казва: ''парите ти тук не вървят'', поради което младите стават зависими от по-старите поколения, за да се справят.