Представителите на поколението Z са увеличили богатството си много по-бързо от по-възрастните поколения американци за последните 5 години, показват резултатите от ново проучване.

Общото богатство на гражданите в САЩ под 40 години е нараснало с 80% до 9,5 трилиона долара между първото тримесечие на 2019 г. и третото тримесечие на 2023 г., сочи проучване на Федералния резерв в Ню Йорк.

Увеличението на богатството далеч изпреварва това на по-възрастните поколения. За същия период богатството на американците на възраст между 40 и 54 години се е увеличило само с 10%, а на тези над 55 години - с 30%, отбелязва CNBC.

Според проучването най-големият двигател на увеличението на богатството на младото поколение са акциите. При американците под 40 години стойността на финансовите им активи се е увеличила с 50% от 2019 г. насам, докато при тези над 55 години увеличението е едва 20%.

Работата е просто работа. Gen Z иска две неща: Заплата и бързо повишениеСлужителите от поколението Z са ней-неудовлетворени от работата си в сравнение с всички други поколения преди тях

По-младите поколения са получили по-големи финансови стимули по време на пандемията и са използвали средствата отчасти за закупуване на акции.

При лицата под 40 години корпоративните акции и общи фондове съставляват 25% от финансовите им активи към третото тримесечие на 2023 г. - в сравнение с 18% през 2019 г., което е най-бързият ръст от всички възрастови групи.

"Делът на портфейла от акции на групата под 40 години се увеличи много повече, отколкото при по-възрастните", се казва още в проучването.

"Повишената експозиция към акции - най-бързо растящият клас финансови активи през периода, позволи на по-младите да отбележат по-висок ръст както на финансовите активи, така и на общото богатство.

Промяната в състава на портфейла в посока към акции вероятно отразява факта, че по-младите, които са по-далеч от пенсиониране, могат да си позволят да инвестират в рискови активи с по-висок процент от по-възрастните."

Whop: Пазарът за 300 млн. долара, където Gen Z търгува със знания и уменияВсичко започва типично по тийнейджърски – от маратонките. По-конкретно, от модела Nike Kobe 7 Easter

Разбира се, хората под 40 години остават най-бедните от поколенията.

Тяхното общо богатство от 9,5 трилиона долара е малка част от това на хората от 40 до 55 години, което възлиза на 29 трилиона долара. Богатството на над 55-годишните е 104 трилиона долара. Тази разлика до голяма степен се дължи на жизнения цикъл, при който всяко поколение натрупва богатство с напредването на възрастта.

Въпреки данните за финансовото състояние на младите, пазарът на недвижими имоти остава недостъпен за много купувачи от милениалите и поколението Z, поради което акциите се превърнаха в най-важния фактор за създаване на богатство.

„Парична дисморфия“ мъчи поколението Z и милениалите 45% от двете генерации съобщават, че са обсебени от идеята да станат богати

Тъй като към момента фондовият пазар се намира близо до рекордно високи стойности, разликата в богатството на по-младите и по-възрастните може да продължи да намалява, смятат експерти.

"Установяваме, че по-бързото нарастване на богатството сред по-младите е довело до ограничено намаляване на различията в богатството на възрастова основа през последните 4 години", допълват авторите на проучването.