Сложната финансова ситуация принуждава представителите на всички поколения да живеят от заплата до заплата, но най-голям дял – почти три четвърти, заемат милениалите.

Това показват данните в последното проучване на LendingClub, посветено на различията между поколенията в САЩ.

Групата на милениалите обхваща хората на възраст между 27 и 42 години, припомня CNBC, а според проучването, 73% от тях живеят от заплата до заплата и срещат много по-сериозни затруднения в месечния си бюджет, в сравнение с представители на останалите поколения – бейби бумъри, X и Z.

"Най-възрастните представители на милениалите вече са на 40 години и често управляват разходите не само на децата си, но и на застаряващите си родители", обяснява Ануж Наяр от LendingClub. "Затова не е чудно, че почти три четвърти от тях живеят от заплата до заплата.", допълва тя.

Междувременно по-младите представители от поколението Z, също показват признаци на финансово напрежение.

66% от тях живеят от заплата до заплата - в сравнение с 58% преди година, според LendingClub.

Милениалите ли са виновни за високата инфлация?В САЩ има около 92 милиона милениали, предимно във възрастовата група от 27 до 42 години, които имат нужда от нови автомобили и жилища

Много от представителите на тази група са в началото на кариерата си, което може да означава по-малък потенциал за печалба и по-голяма податливост на съкращения.

"Поколението Z е по-склонно да се сблъсква с променящи се във финансово отношение събития, като например загуба на работа, което ги прави по-уязвими във финансово отношение от всяко друго поколение", допълва Наяр.

Поради това те са по-склонни да посегнат към спестяванията си или да теглят кредити, точно когато лихвените проценти се повишават с най-бързи темпове от десетилетия.

"Това е обезпокоително", казва Томас Филипсън, икономист от Чикагския университет и бивш председател на Съвета на икономическите съветници към Белия дом.

От Z до бейби бумър – 4 поколения съветват как да пестим париИма един ключов фактор, който им помага да оцелеят: привилегиите

След пандемията, много американци изчерпват допълнителните си парични резерви, които натрупали през годините. Затова сега повечето експерти препоръчват да запазите строга финансова дисциплина и да избягвате прекомерни разходи.

"Направете си месечен разчет на приходите и разходите. Ако ви остават 200 долара през месеца, това е числото, което можете да похарчите и се придържайте към него.", съветва Каролин Маккланахан, основател на Life Planning Partners в Джаксънвил, Флорида.