Виртуалните срещи – тенденция от ерата на пандемията, отново са на мода. Причината? Стана прекалено скъпо да излезеш на заведение с потенциален партньор – особено за поколението Z.

По данни на платформата за запознанства Wingman, 65% от потребителите на възраст 18-27 години предпочитат видеообаждането пред първата среща на живо. В интервю за Business Insider Тина Уилсън, основател на мобилното приложение, коментира, че явлението бележи постпандемичен връх.

„На по-младите потребители абсолютно не им пука. Те са на мнение, че щом нещо е ефикасно, значи е супер“, казва Уилсън. „Човек може да проведе бърз видеоразговор и да разбере дали има искра“, допълва тя.

Изданието разговаря и с няколко представители на Gen Z, които подкрепят идеята. Някои все пак избират да запазят част от тръпката на стандартната първа среща, но без тя да ги удря по джоба – те поръчват храна до дома на потенциалния си партньор преди видеоразговора.

Отегчени от приложенията за запознанства

Gen Z са поколение, което знае какво иска и какво не, затова според Уилсън виртуалните първи срещи са добър начин за младите да отсеят плявата. „Още при първия намек за червен флаг те се изпаряват“, смята тя.

Юнис Сайкъл, музикантка от Торонто, смята, че връстниците ѝ са „отегчени от процеса на опознаване“ и търсят начин да го ускорят. Виртуалните първи срещи са по-достъпни, тъй като не включват разходи за храна и напитки, нито олекваш с $30 за такси до мястото на срещата и обратно.

„Много представители на поколението Z са в Tinder, Hinge или Bumble и си чатят с няколко души едновременно“, казва Сайкъл пред Business Insider. „Затова Zoom срещите са и по-удобни – човек може да „излезе“ с няколко потенциални партньори, без да напуска дома си“, добавя тя.

Освен това дамите от Gen Z са по-склонни да поделят сметката на първа среща – още една причина да предпочитат да си спестят общуването с неприятен човек, с когото са се запознали онлайн. „Хората не могат да си позволят наема, камо ли да излизат по срещи“, казва младата музикантка и определя виртуалните първи срещи като „цялостно по-добро преживяване“.

Според Уилсън Gen Z не изпитват неудобство от този избор: „Разбира се, че е необходимо да сме поне малко уязвими, за да започнем връзка, но човек трябва да мисли първо за себе си. Затова няма нищо нередно да кажете: „Знаеш ли какво? Не мога да харча пари за срещи. Трябва да правя икономии.“

Традиционните срещи не са за всеки

Според д-р Лалитаа Суглани, психолог и експерт по връзки в eHarmony, Gen Z предпочитат виртуалните първи срещи, защото са по-удобни, гъвкави и безопасни. Те дават възможност на двете страни да преценят съвместимостта си и да изградят разбирателство, без това да отнема от енергията им, смята тя. „Виртуалните първи срещи могат да ни разкрият много за личността, стила на комуникация и интересите на даден човек, преди да го срещнем на живо“, допълва психологът.

Представител на поколението Z споделя пред Business Insider, че предпочита онлайн общуването, защото понякога изпитва затруднения при жива комуникация. „Страдам от аутизъм и социална тревожност, затова срещите са извън зоната ми на комфорт. Като инфлуенсър съм свикнал да съм пред камера, но в реалния живот съм много стеснителен“, добавя той. По думите му повечето хора, с които се запознава онлайн, нямат нищо против виртуалните срещи.

Карлота Кателани, ръководител на приложението за запознанства Fruitz за Обединеното кралство, коментира, че благодарение на онлайн общуването срещите са много по-достъпни. „Дори да не можете да се видите с някого на живо, каквато и да е причината – заради инвалидност, предпочитания или липса на време, пак можете да „ходите“ по срещи и да се запознавате с нови хора“, казва тя.

Видеоразговорите са по-неформален начин да разберете дали човека, с когото сте си „съвпаднали“, търси същото, което и вие, добавя Кателани. „Освен това, ако нещата не вървят добре, не се налага да запълвате неловката тишина, докато чакате сметката“, смята тя.

Все някога трябва да минем офлайн

Себастиан Гаридо, маркетинг експерт от поколението Z, също наблюдава завръщането на виртуалните първи срещи и ги намира за „много ефективен начин да намалим разходите за запознанства“. Не всички обаче са съгласни, смята той.

Според него е удобно и изгодно да поръчате на потенциалния си партньор любимата му храна с доставка до дома му – особено ако се чувствате длъжни да платите сметката на първата среща. От друга страна обаче, той може да реши, че „не искате да харчите пари за истинска среща“. „В крайна сметка въпросът е с колко пари разполагате или сте склонни да заделите“, казва Гаридо.

Кари Бърк, създател на съдържание и автор на книгата „My Real-Life Rom-Com: How to Build Confidence and Write Your Own Relationship Rules“, също разбира тенденцията, но смята, че тя има много недостатъци.

„Имам чувството, че в наши дни всичко се случва онлайн, така че е съвсем естествено и романтичните срещи да се преместят във виртуалното пространство. Понякога обаче прекарваме толкова време пред телефоните си, че забравяме колко ценно е общуването лице в лице“, казва тя и предупреждава, че онлайн комуникацията не може изцяло да замести срещата на живо, затова трябва да сме по-пестеливи в употребата на Zoom и FaceTime.

До началото на пандемията Бърк – тогава 18-годишна, никога не е използвала платформа за запознанства. Намира първото си гадже онлайн – двамата общуват в социалните мрежи в продължение на 8 месеца. „Когато в крайна сметка се срещнахме на живо, той нямаше нищо общо с човека от FaceTime. Осъзнах, че съм си загубила времето“, споделя тя.

Онлайн е по-лесно да станем жертва на заблуда, смята Бърк, защото виртуалните срещи не могат да заместят химията, езика на тялото и зрителния контакт на реалното общуване. „Все пак сме човешки същества. Според мен се нуждаем от жива комуникация, за да се влюбим истински в някого“, казва тя.