Когато Кортни Холингсуърт започва да ползва приложението Strava идеята ѝ е да проследява спортните си постижения и може би от време на време да пише по някоя похвала на трениращ колега.

Случва се обаче и нещо друго. Преди около две години чрез това приложение тя се запознава с Питър Кшивош, любител-спортист и бегач като нея. Той коментира постовете ѝ почти всеки ден. Започват да си говорят, а през 2021 г. се виждат по време на едно състезание. Няколко месеца по-късно те са двойка и живеят заедно. По ирония на съдбата Кортни вече работи за приложението, което ги е запознало.

Strava не единственият продукт, създаден с различна цел, който обаче събира и двойки.

Всъщност традиционните приложения за запознанства вече не са чак толкова евтино удоволствие, пише The Wall Street Journal. Напротив, абонаментът за тях е по-скъп от този за Netflix например. Отчетите на компаниите-собственици на приложения за запознанства сочат, че все по-малко хора се съгласяват да се абонират за тях.

Кортни е точно такъв пример. Тя казва, че винаги е била колеблива по отношение на тези продукти. При спортните приложения ситуацията е друга – те събират широк спектър от хора с различни интереси и разговорът може да започне със съвсем неромантични намерения. Освен това на опит за интимно сближаване се гледа като на нещо странно. Но пък понякога хората намират сродните си души.

„Бавна любов“: 5 съвета за по-голям успех в приложенията за запознанстваAко базисното желание за намиране на партньор не се е променило в продължение на хилядолетия, то начините за постигане на тази цел определено са претърпели трансформация

22-годишният софтуерен инженер Гейб Вордик умишлено избягва приложенията за запознанства. Казва, че иска да разчита на старомодния начин за срещи с хора – заведения, купони, общи познати. Той спортува и прекарва голяма част от свободното си време карайки колело, в преходи или пък тичайки. И използва Strava. В началото на годината приложението му предлага да се свърже с момиче, което познава от университета. Така той разбира, че тя обича да кара кънки на лед. Пише ѝ, че живее в Бостън и би се радвал да се научи да кара. В крайна сметка двамата излизат в продължение на шест месеца. Както много други потребители Вордик не е започнал да използва Strava с цел намиране на интимен партньор, но реалността го кара да гледа на приложението като на още един начин за запознанства.

„Две истини и една лъжа“: Tinder сменя концепцията си за запознанстваПлатформата добавя нови опции към профилите, за да улесни съвпадението между потребителите

Роб Циесеилски иска да учи испански. Той е на 43 години, работи в компания за организиране на събития. За да напредне в испанския, започва да ползва приложението Duolingo. 38-годишната Аманда Лопес пък се опитва да научи мандарин и изтегля същия продукт.

Duolingo има опция, с която потребителите могат да се свързват чрез Facebook. Освен това има и класация на учещите с най-високи резултати. След като Аманда се появява на едно от челните места Роб започва да я поздравява за постиженията ѝ. Тя пък го намира във Facebook. Двамата започват активна комуникация, която прераства в дълги часове видеочатове, тъй като той е във Вашингтон, а тя – във Филипините. През юни 2022 г. се срещат на живо, а месец по-късно се женят. Сега Лопес чака виза, за да се премести в САЩ. А съпругът ѝ казва:

„Скоро хората ще започнат да се намират един друг във всяко приложение“.

Новата Първа среща: Плащаш сметката и си искаш парите, ако ти откажат втораСпоред експерти комбинацията от променящи се полови норми, популярността на приложенията за плащане и икономическия климат, затягащ бюджетите на хората, прави първата среща малко по-напрегната

Общият интерес към храната събира през 2012 г. Тери Ръсел и Мел Чионг. И двамата имат по един развод зад гърба си и ползват приложението Yelp, в което се публикуват рецензии за ресторанти и могат да се правят резервации.

Платформата позволява реакции на чужди рецензии. Мел коментира нещо написано от Тери и така разговорът започва. Двамата откриват, че ходят в едни и същи ресторанти и фитнес зала в Калифорния, но в различни часове. Започват да се срещат, а през 2018 г. се женят.

„Никога не съм смятала, че чрез това приложение мога да намеря любовта“, казва Тери. Съпругът ѝ е предпазлив и съветва, че в Yelp не бива да се търси любов. Но пък казва:

„Ако между двама души има връзка, нещата се случат, платформата е без значение“.

Бивш CEO на Tinder: Самотата е новата епидемия, AI ще оправи товаТя прогнозира , че бъдещето ще бъде по-малко свързано с онлайн запознанствата и повече със срещите в реалния живот

Letterboxd е приложение за филмови рецензии. В него има богата колекция от отзиви. През 2020 г., когато в Мелбърн е наложен строг локдаун заради Covid-19, 23-годишният тогава Дигби Хътън пише рецензия за тайвански филм. По това време Меган живее в Малайзия, попада на написаното от него и го харесва. Хътън проверява профила ѝ в приложението, впечатлява се от нейните рецензии и започва да я следва.

Макар че живее в Малайзия, Меган също е от Мелбърн. Заради ковид ограниченията обаче не може да се прибере. Двамата стават приятели онлайн, говорейки предимно за филми. В началото на 2022 г. Меган най-сетне успява да се върне в Австралия. Оттогава двамата са заедно и гледат по 3-4 филма седмично. Никой не намира за странно, че приложение за кино ги е събрало.

„Такъв е светът, в който живеем. Свързваме се по привидно необичайни начини“, казва Хътън.