AI навлиза в празничния сезон и бързо се превръща в почти толкова популярен хит, колкото и коледната песен на Марая Кери.

Чатботове на Дядо Коледа, помощни инструменти за подбиране на подаръци и разказвачи на приказки за лека нощ са новите попълнения в портфолиото на изкуствения интелект.

OpenAI, която стои зад ChatGPT, пусна инструмента SantaGPT по-рано този месец. Сантаботът, се представя пред потребителите, казвайки, че е тук, за да "разпространява празнично настроение и да помага с идеи за подаръци".

Ако искате да си комуникирате с изкуствения Дядо Коледа, трябва да се абонирате за ChatGPT Plus, което ще ви струва 20 долара на месец.

ChatGPT на една година: Големият пробив, който разтърси технологичния святПрез изминалите 12 месеца ChatGPT се превърна в най-бързо развиващото се софтуерно приложение в света

Друга технологична новост е инициативата на компанията Hunt.Gather. Тя организира "Вълшебната пощенска стая на Дядо Коледа", в която можете да поръчате персонализирано писмо от Дядо Коледа до дете, приятел или любим човек.

Ще бъдете помолени да въведете информация за получателя, за да предоставите контекст, с който технологията да работи. След като направите това, ще имате възможност да прегледате какво е създал генеративният AI. Ако одобрите написаното, писмото ще бъде отпечатано с почерк, наподобяващ този на Дядо Коледа, след което ще бъде изпратено в червен плик чрез USPS.

Този подарък струва 20 долара, като печалбите се даряват на организацията Girls Who Code. Фондацията има за цел да увеличи броя на жените в областта на компютърните науки.

Ако програмистите станат кентаври: Ще замени ли AI най-търсените таланти?Какво ще стане, ако в крайна сметка AI поеме всичко, което обичаме в работата си

Приложението за сън и медиация Calm също се възползва от изкуствения интелект като услуга за своите премиум потребители. С помощта на инструмента Respeecher е репликиран гласа на актьора Джеймс Стюарт, който може да ви прочете коледна приказка за лека нощ.

"Ами, здравейте. Аз съм Джеймс Стюарт. Но може да ме наричате Джими. Тази вечер ще ви разкажа една история. Това е трогателна история за любов, за загуба, за надежда и за радост. Но най-вече това е една прекрасна история за сън." Така започва приказката Това е една прекрасна история за съня в приложението.

Всичко това се случва в момент, когато все повече търговци на дребно използват изкуствен интелект в своя инструментариум, за да привличат купувачи по празниците.

Кой написа това любовно писмо? Свети Валентин в ерата на ChatGPTНово проучване на McAfee предполага, че посланията, подпомогнати от AI, могат бързо да променят природата на ухажването

Индексът за пазаруване на Salesforce установява, че броят на онлайн поръчки, които са били повлияни от намесата на AI през последните 12 месеца, видимо е нараснал. 10% от анкетираните купувачи планират да използват технологията, за да им помогне да намерят подходящи подаръци.

"Изкуственият интелект е съдействал за 16% от всички покупки през последните шест седмици", казва Роб Гарф, вицепрезидент и главен мениджър на търговията в Salesforce. "Очакваме търговците да се възползват както от предсказващите, така и от генериращите инструменти по време на киберседмицата, за да намалят разходите и да повишат лоялността на потребителите."