През 2022 г. Саманта Костанца отива на първа среща с мъж, с когото се е запознала в едно от десетките приложения за тази цел.

Те се виждат в бар в Бруклин, Ню Йорк, където пият горещи сайдери. Когато идва време да платят сметката, мъжът подава кредитната си карта на бармана.

Няколко дни по-късно той ѝ пише, че би искал да я види отново. Костанца не чувства същото.

„Прекарах повече от час в подготвянето на много учтив отговор, който да го увери, че съм си прекарала чудесно, но просто не виждам бъдеща връзка“, разказва 29-годишната Костанца за CNBC.

В отговор мъжът я пита дали може да му върне парите за напитките от първата им среща.

„Бях в пълен шок“, казва тя, което е нормално.

Какво обаче стои зад реакцията на мъжа?

Обичам те, дай ми пари. Все повече са измамените от онлайн ухажориПрез 2022 г. в САЩ измамени са се разделили с 1.3 млрд. долара, което е скок с 164% спрямо 2019 г.

Експерти по взаимоотношения и етикет казват, че комбинацията от променящите се полови норми, популярността на приложенията за плащане и икономическия климат, затягащ бюджетите на хората, прави и без това напрегнатата първа среща малко по-тежка.

Подобно на Костанца, и други жени казват, че са имали среща с мъже, които са си искали парите обратно, след отказ за втора среща, посочва CNBC.

Исканията за връщане на пари след разочарование е симптом на много по-голям проблем, свързан с модерните запознанства онлайн, казва Джон Биргер, автор на Date-onomics: How Dating Became a Lopsided Numbers Game.

Много по-малко вероятно е тези ситуации да се случат на първа среща между двама души, организирана от общ приятел или член на семейството, допълва той.

„Това е страничен продукт от ужаса и токсичността на онлайн запознанствата, където всяка първа среща е среща на сляпо с напълно непознат“, коментира Биргер. „Няма социална отговорност, което улеснява хората да се държат лошо.“

Когато мъжете искат парите си обратно, това може да засили неудобното усещане, което жените е вероятно да изпитат: че плащането на вечерята им съдържа определени очаквания.

„Мъжът смята цената на тази първа среща за инвестиция и тази инвестиция се оказва неуспешна“, посочва експертът по приложения за запознанства Ирина Манта, ководеща на подкаста Strangers.

Въпреки че мнозина смятат, че очакването мъжете да плащат сметката на първа среща е старомодно, други го възприемат като жест на учтивост.


Костанца казва, че би било я отблъснало, ако мъжът поне не предложи да плати.

„Всяко питие струваше по 10 долара, така че плащането на общо 20 долара изглежда като очакван жест“, казва тя.

Лятото на женската солидарност и голямото харчене за преживяванияКак чувството за общност допринесе за успеха на филма „Барби“ и турнетата на Бионсе и Тейлър Суифт

Как икономиката взема жертви

Стагнацията на заплатите и инфлацията карат много хора да се чувстват притиснати, а срещите могат да бъдат много скъпи. Американците харчат близо 700 долара за срещи годишно, като средно мъжът харчи най-много – около 860 долара, според доклад за 2020 г. на LendingTree.

Средната цена на вечеря и филм в големите градове в САЩ може да струва около 159 долара, според по-скорошен анализ на MoneyGeek, направен през 2023 г.

„Това може да бъде наистина тежко, когато говорим за икономика, в която хората се борят за това да плащат наема си“, казва психотерапевтът Карли Блау, която вижда исканията за възстановяване на парите след първа среща малко по-различно.

Наистина ли тези мъже са имали лошо намерение, или наистина виждат тези пари като разход, който не е трябвало да си позволяват? Блау добавя, че в крайна сметка е по-добре да поискате да разделите сметката от самото начало и да изясните границите си.

Ако връщането на парите ще помогне на вашите финанси или ще ви накара да се почувствате по-добре след отхвърлянето, „ваше право е да ги поискате“, казва още психотерапевтът.

„Също така е право на отсрещната страна да каже Не", добавя Блау.

Това всъщност прави Костанца. Тя игнорира искането и веднага блокира мъжа.

„Моето време и енергия не подлежат на възстановяване“, добавя тя.