Хората са програмирани да търсят любовта независимо дали им харесва или не. Това желание е толкова дълбоко залегнало, че е част от основните човешки функции.

До този извод стига антропологът д-р Хелън Фишър след дългогодишни проучвания. Заедно със свои колеги в американския институт “Кинси” тя отдавна изследва въпросите на привличането и влюбването.

„В нашия мозък има една „малка фабрика“, която произвежда допамин – вентрална тегментална зона (VTA). Тя се намира точно до друга „малка фабрика“ – онази, отговорна за глада и жаждата“, казва Фишър пред CNN.

„Двете се намират под мозъчната кора (кортекса), в която се случват процеси като мислене, възприятие и оценка. И под лимбичната зона, отговорна за емоциите. „Фабриките“ са в една основна част на мозъка, свързана с желание, мотивация и оптимизъм. Жаждата и гладът ви поддържат живи, а желанието за любов ви подтиква към търсене на партньор, а след това – и към продължаване на рода“, обяснява тя.

Ако базисното желание за намиране на партньор не се е променило в продължение на хилядолетия, то начините за постигане на тази цел определено са претърпели трансформация.

„Две истини и една лъжа“: Tinder сменя концепцията си за запознанстваПлатформата добавя нови опции към профилите, за да улесни съвпадението между потребителите

В днешно време един от популярните „инструменти“ са приложенията и страниците за запознанства.

През 2005 г. популярният сайт Match.com наема Фишър със специална задача.

Тя трябва да даде отговор защо един човек бива привлечен от точно определен тип хора и как това може да се прогнозира.

Фишър прилага научни методи – започва проучвания с ядрено-магнитен резонанс на над 100 души, за да търси промени в мозъка им при контакт с определен тип хора. Изследват се нивата на четири хормона – допамин, серотонин, естроген и тестостерон.

На база на резултатите Фишър определя четири вида хора в контекста на интимните отношения:

Изследовател (енергичен, импулсивен, търсещ новото)

Строител (лоялен, отдаден, организиран, обичащ реда)

Преговарящ (състрадателен, грижовен)

Режисьор (амбициозен и упорит, но сдържан)

Те са класифицирани на база отношението им към връзките и това какво търсят. Специалистката създава и т.нар. „тест на Фишър“, чрез който човек може да установи към коя категория спада. През последните две десетилетия антроположката печели световна известност с работата и книгите си.


Сега тя отговаря на въпроса възможно ли е наистина на база привличане, желания и съвместимост алгоритмите на приложенията за запознанства да ви предложат подходящия за вас човек.

„Много е сложно, но в крайна сметка навсякъде има модели – при личността, в природата, при различните култури. Така че, да, мисля, че поне могат да запознаят един човек с друг, който изглежда подходящ“, казва тя.

Ето нейните пет съвета за по-голям успех при използване на приложения за запознанства:

Разберете целта на приложението

Технологията просто ви запознава с другите и не може да направи нищо повече. Оттук насетне е ваше задължение да се срещнете с човека, да го опознаете, да се опитате да разберете кой е.

Качество, а не количество

Не прекалявайте с приложенията. Мозъкът не е устроен да работи така. Той може да се справя с пет до девет възможни опции. Всичко останало води до претоварване или до парадокс на избора – в крайна сметка не избирате нищо. Ако вече сте се запознали с девет души, спрете.

Новата Първа среща: Плащаш сметката и си искаш парите, ако ти откажат втораСпоред експерти комбинацията от променящи се полови норми, популярността на приложенията за плащане и икономическия климат, затягащ бюджетите на хората, прави първата среща малко по-напрегната

Дайте шанс на поне един

От споменатите пет до девет души, положете усилия да опознаете поне един. Има изследвания, според които колкото повече познавате човека, толкова по-големи са шансовете да го харесате.

В продължение на 12 години Фишър прави анкета сред необвързани мъже и жени в САЩ на възраст от 18 до 98 години. Един от въпросите, които им се задава, е дали са срещали човек, когото първоначално са смятали за непривлекателен, но в когото по-късно са се влюбили.

Делът на положителните отговори се увеличава непрекъснато. При последното проучване 49% казват „Да“. Което сочи, че на мозъка трябва да се даде шанс да опознае отсрещния човек.

„Покажи ми най-доброто си лице“: Как AI се намесва в запознанстватаЛицето съдържа улики за личността ни, но дали то е ключът към определянето на романтичната съвместимост?

Намерете причина да кажете „Да“

Не бъдете злопаметни, мозъкът има навика да помни негативното, това е вид механизъм за оцеляване. Когато срещнете човек, за когото знаете малко, не си казвайте веднага: „Нищо няма да излезе, защото харесва котки, а аз кучета“. Или: „Облича се странно, какво ще кажат приятелите ми“. Опитайте да намерите причина да кажете „Да“.

Не бързайте

Дайте си време, за да сте наясно и със себе си, и с другия. Нещата вече се случват по-бавно. Детството е по-дълго, младостта също, средната възраст е по-продължителна.

Всяко следващо поколение се жени по-късно от предишното. Това дава на хората време да открият какво искат и какво не. Това явление може да се нарече „бавна любов“. Колкото по-късно се намерите, толкова по-вероятно е да останете заедно задълго.