Ренате Ниборг е първата жена изпълнителен директор на Tinder, въпреки че напуска популярното приложение за запознанства с мисията да използва развитието на технологиите за борба със самотата.

В резултат на това тя стартира ново приложение - Meeno, което използва изкуствен интелект, за да помогне за решаването на проблемите във взаимоотношенията.

Тя прогнозира пред Euronews, че бъдещето ще бъде по-малко свързано с онлайн запознанствата и повече със срещите в реалния живот.

Според доклад на Business of Apps за 2023 г. над 300 милиона души в света използват приложения за запознанства. Това количество е равносилно на почти цялото население на САЩ (около 331 млн.) или на половината от това на Европа (около 740 млн.), посочва Business Insider.

"Тенденция, която наблюдаваме през последните няколко години, особено при поколението Z, е че хората наистина желаят да се срещат с други хора по органичен начин", казва Ренате Ниборг. "И всъщност това се случва все повече."

„Две истини и една лъжа“: Tinder сменя концепцията си за запознанстваПлатформата добавя нови опции към профилите, за да улесни съвпадението между потребителите

Ниборг дава пример с пандемията, разказвайки, че в първото проучване на самотата в целия ЕС, в което участват 25 000 души, 13% от анкетираните казват, че се чувстват самотни през повечето време или постоянно. „Самотата е съвременна епидемия“, казва тя.

Проучване на Pew Research разкрива, че 42% от анкетираните възрастни в САЩ са се чувствали самотни по време на Covid-19 пандемията.

Новото приложение, по която тя работи е Meeno, което не е насочено към онлайн запознанства, а към коучинг на взаимоотношенията.

Според Ниборг то действа като наставник, който ви помага да се превърнете в "най-добрата си версия".

Най-добрият начин да го опишем, казва Ниборг пред Fast Company, е да си представим Реми - плъхът от филма на Дисни Ratatouille, който седи на главата на тромав мъж и организира движенията му (като дърпа косата му), за да му помогне да стане готвач от световна класа. В разказа на Ниборг, нейното приложение е Реми, а напътствията не са свързани с приготвянето на супа, а с това как да се ориентираш в трудните междуличностни отношения.

Полиамория. Или кoлко е модерно да обичаш повече от един човекСпоред статистика, публикувана през 2021 г., между 4 и 5% от американците практикуват полиамория

Изкуственият интелект е обучен на отговори, създадени от професионалисти в областта на взаимоотношенията, и са въведени предпазни мерки. „Да речем, че искате да напуснете партньор. Ще отворите чатбота и ще напишете: "Искам да скъсам с приятеля си, но не знам как.", Meeno ще ви отговори със съвет в смисъл да бъдете честни, съпричастни и ясни.“

Новаторката в приложенията за онлайн запознанства казва, че е особено интересно да се наблюдава как поколението хора, създали някои от тези приложения, "се пренасочва да създава технологии или продукти, които ви помагат да се върнете към връзките в реалния живот".

Ниборг подчертава, че е посветила целия си живот на борбата със самотата.

"За мен самотата е наистина най-голямата битка, която ще водим през живота си, в допълнение към климатичната криза", казва тя. "Ако спрем да имаме близки приятели, да поддържаме връзки, да имаме деца и т.н., това е екзистенциална заплаха за това кои сме и кои ще бъдем."