КФН: 80% от шофьорите с по-евтина Гражданска при бонус-малус

1410
КФН: 80% от шофьорите с по-евтина Гражданска при бонус-малус

© Pixabay

Като елемент от общественото обсъждане на наредбата, с която се въвежда системата „бонус-малус“, Комисията за финансов надзор (КФН) вече започна интензивни срещи с браншови асоциации и неправителствени организации.

Целта на тези срещи е в режим на диалог да се чуят конструктивни мнения, които да бъдат отразени в окончателния вариант на системата „бонус-малус“, посочват от пресцентъра на КФН.

Опазването живота на българските граждани и намаляване броя на пътно-транспортните произшествия е основната цел пред системата „бонус-малус“.


Предварителните разчети сочат, че 80% от собствениците на автомобили ще плащат по-евтина Гражданска отговорност, тъй като ще попаднат в бонус-класовете.

Под 1% от шофьорите ще бъдат в най-високите класове по малус, които предвиждат оскъпяване с 400%. Същевременно е важно да се посочи, че попадането в този клас най-често е следствие на виновно причинена смърт на пътя.

Комисията за финансов надзор, заедно с Министерство на вътрешните работи и Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, които също ще трябва да одобрят наредбата, организира на 3 декември 2018 г. (понеделник) кръгла маса, на която ще бъдат поканени всички заинтересовани страни, включително и медиите.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg