Кои са предпочитаните застрахователни компании у нас?

8050
Кои са предпочитаните застрахователни компании у нас?

© Pixabay.com

Компаниите от сектора на застраховането продължават да увеличават печалбите си, сочат данни на Комисията за финансов надзор.

За първите седем месеца на 2019 г. дружествата от общото застраховане отчитат печалба от 81.9 млн. лв спрямо 77.17 млн. лв месец по-рано.

Сравнено с преди година, печалбата на компаниите от сектора расте с близо 44%.

Ръстът е дори по-голям при животозастрахователите – 62%, до 29 млн. лв.


Кои са лидерите сред застрахователите днес? Кои са предпочитаните компании при задължителната застраховка Гражданска отговорност, или при Автокаското? Къде най-често застраховаме дома и живота си?

Топ 5 в сектора на Общото застраховане се образува от Лев Инс, Булстрад Виена Иншурънс Груп, ДЗИ Общо застраховане, Евроинс и Армеец.

На кои компании най-често се доверяваме при най-масовите застраховки?

Гражданска отговорност

Автомобилните застраховки осигуряват 73.6% от брутния премиен приход на компаниите от застраховането. Лев Инс е лидер при задължителната застраховка, като компанията привлича малко над 25% от всеки лев, насочен към Гражданската отговорност.

Бул Инс и Далл Богг: Живот и здраве са следващите най-често ползвани компании, тъй като имат премиен приход от 79 и 72 млн. лв., докато Бул Инс и ОЗК Застраховане са със 71 и 66 млн. лв.

По-малък дял от пазара държат ДЗИ Общо застраховане (49 млн. лв.), Булстрад Виена Иншурънс Груп (40 млн. лв.) и Армеец (30 млн. лв.)

Автокаско

Армеец, която е част от едно от най-големите публични дружества у нас - Химимпорт, държи лидерската позиция при Каско застраховките. Тя е с брутен премиен приход до 31 юли в размер на 77 млн. лв., което я нарежда преди Булстрад Виена Иншурънс Груп и ДЗИ Общо застраховане (68 и 65 млн. лв.).

В челото са още Алианц България и Дженерали Застраховане, реализирали 53.8 млн. лв. и 31 млн. лв. за периода. Компаниите от топ 5 държат 76% от пазара на Автокаско, сочи справка на Profit.bg

Пожар и природни бедствия

Това е третата най-масова застраховка, която до 31 юли е осигурила премиен приход от 154 млн. лв. Тук най-често се доверяваме на Булстрад, която беше обявена наскоро за застраховател на годината (27 млн. лв.), Алианц с 19 млн. лв., ДЗИ и ОЗК с по 17 млн. лв., а Енергия с 15 млн. лв.

Компаниите от топ 5 държат 63% от всички сключени полици „Пожар и природни бедствия“.

Животозастраховане

Четирите големи компании в сектора държат 87% от пазара, сочи справка на Profit.bg. Лидерът Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп е с 31.9%, следван от ДЗИ Животозастраховане (22.1%), както и Алианц България Живот и Уника Живот (18 и 15%).

Все по-популярната „Застраховка Живот“, свързана с инвестиционен фонд, се предлага най-често от Алианц и ДЗИ, докато Булстрад е лидер с около 70% пазарен дял при Застраховка „Заболяване“.

Лидерите при „Застраховка живот“ са Уника, Булстрад, ДЗИ и Алианц България Живот.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

galin 888
# 0
21:07 | 25 July 2021
Искрен съвет - избягваите и BulIns. Тази компания е страшно некоректна като платец! Правят те на луд , когато трябва да плащат. Документи, анкети ... . Арогантност. От личен опит го знам. Хората често стигат до съд с тях!
asd
# 1
15:10 | 2 October 2019
Колко неочакване, при средно каско 5/5,3%, а конкурентна 4/4,5% от Армеец, нормално да са първи. А при цени от почти Х2 по-ниска стойност на ГО (поради шанса за фалит), от страна на Лев Инс и отчасти Бул Инс, нормално да са и те първи .... !
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg