Лихвите по депозитите продължават свободното си падане

2034
Лихвите по депозитите продължават свободното си падане

© Pixabay

Лихвите по банковите депозити за физически лица продължават низходящото си движение, сочат данните на Българската народна банка. През месец април тази година депозити в левове са договаряни при средна годишна лихва от 0.39%.

Това е спад от 0.06 процентни пункта спрямо предходния месец март и почти тройно по-ниска доходност спрямо средните нива за пазара година по-рано. За сравнение, тогава влоговете в националната ни валута са вървели при средна лихва от 1.17%.

Новите депозити в евро през април също са сключвани при по-ниска лихва спрямо предходния месец март. За сравнение, през разглеждания месец предлаганата средна годишна лихва от родните банки е 0.30% при 0.34% месец по-рано. През април 2016 г. влоговете в евро са вървели при средна доходност от 0.80%. 

Така понижаването на лихвите по депозитите за граждани продължава. Според експерти, ниските лихви провокират вливането на парите, държани на влог в реалната икономика. Това се вижда ясно от данните за потреблението, което нараства от началото на годината, както и в засилването на активността на имотния пазар.

Последното се случва поради търсенето на нови алтернативи за инвестиция на наличните средства, тъй като при положителната инфлация от началото на годината и ниските лихви по влоговете, гражданите реално губят парите си, докато са на депозит в банката.  

Тенденция за спад на лихвите се наблюдава при депозитите за бизнеса. След като през март стана ясно, че банките са предлагали близо два пъти по-висока средна лихва спрямо офертите си през февруари, разглежданият месец април обаче носи сериозно понижение на доходността, както при новите влоговете в левове, така и при тези в евро.

Фирмите са влагали парите си на депозит през април при средна годишна лихва от 0.17%, което е близо тройно по-ниско спрямо март, когато средната лихва е 0.47%. Лихвата по влоговете в евро също намалява с 0.15 процентни пункта спрямо предходния месец, до средно 0.31%. Година по-рано влогове за бизнеса са договаряни при средна доходност от 0.41% за левове и 0.44% за тези в евро.

Банките вдигнаха двойно лихвите по депозитите за бизнесaБанковата система подобри драстично условията по депозитите, предназначени за фирмите у нас

За разлика от лихвите по депозитите, цената на новите кредити скача през април на месечна база. Гражданите са теглили потребителски заеми в левове през разглеждания месец при средна годишна лихва от 9.24% (*ГПР 10.12%) при 8.95% (ГПР 9.84%) през предходния месец март. На годишна база обаче, цената на кредитите в левове все пак е по-ниска. За сравнение, през април 2016 г. новите заеми са отпускани при средна цена от 9.93% (ГПР 10.88%).

Кредитите за потребление, договорени в евро, запазват средните си лихви през април – 5.33% (ГПР 5.89%). Година по-рано тези заеми са стрували средно 7.20% на година (ГПР 7.84%).

Новите жилищни кредити в левове поевтиняват леко на месечна база през април, до 4.05% (ГПР 4.53%), при 4.13% месец по-рано (ГПР 4.62%). Година по-рано жилищни кредити в националната ни валута са стрували средно по 5.11% (ГПР 5.57%).

Новите заеми за жилище, договорени в евро, са вървели със средна годишна лихва от 4.56% (ГПР 5.04%) през април, което е с 0.17 процентни пункта повече спрямо предходния март. Преди година тези заеми са отпускани при средна лихва от 5.71% (ГПР 6.17%).

* ГПР включва всички лихвени плащания по кредита, както и всички такси, комисиони и други разходи за сметка на клиента, извършването на които е условие за отпускането на кредита.      

Автор: Мартин Леков

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Concepto - подходящата врата за всеки стил на обзавеждане у дома

Дървените интериорни врати Hörmann залагат на висококачествени...