Microsoft вижда бъдещето на центровете за данни под водата

3666
Microsoft вижда бъдещето на центровете за данни под водата

© Pixabay

Преди две години Microsoft стартира революционен проект. Компанията буквално потопи един от своите центрове за данни край бреговете на Шотландия. Сега цилиндричният съд, пълен със сървъри, беше изваден от водата, за да се направи анализ на неговата работа и на показателите за енергийна ефективност, пише BBC.

Първото важно заключение на американската компания е, че броят на грешките и авариите в него са доста по-малко от конвенционалните центрове за данни, които се намират на сушата. Само 8 от общо 855-те сървъра на борда на подводното съоръжение са регистрирали грешки в работата.

"Делът на грешките е осем пъти по-нисък в сравнение със сухоземните дейта центрове", казва директорът на проекта Бен Кътлър.


От Microsoft дори са склонни да допуснат хипотезата, че по-малкото проблеми под водата се дължат на липсата на хора, както и на факта, че капсулата е пълна с азот, а не с кислород.

Крайбрежието в близост до Оркни, Шотландия не е избрано случайно. Градът е един от центровете, в които се разработват проекти за възобновяеми енергийни източници, а допълнителен "бонус" е и умереният климат със сравнително ниски средни температури. Според инженерите на Microsoft цената за охлаждането на компютърните системи може да падне драстично, ако те се намират под водата.

Притеснението на технолочните експерти е, че с прехвърлянето на все по-голяма част от работните процеси в "облачната" среда, центровете за обработка и съхранение на данни ще изискват колосални количества енергия.

Проектът на Microsoft с кодово название Natick има за цел да установи дали клъстърите от сравнително малки подводни дейта центрове могат да бъдат ефективни от икономическа гледна точка и да се използват в реална обстановка от бизнеса. Но в същото време разработката на този тип сървърни конфигурации може да даде ценна информация за енергийната ефективност при на "облачните" компютърни системи.

Цялото електричество в Оркни се произвежда от вятърни турбини и соларни панели, но подводните сървъри никога не са имали проблеми със захранването по време на работата си от май 2018 година насам.

"Постигнахме изключително гладък процес на работа с източници на енергия, които конвенционалните дейта центрове считат за ненадеждни. Надяваме се, че в бъдеще това ще ни помогне да не сме толкова фокусирани върху енергийната инфраструктура", казва Спенсър Фауърс от екипа на Microsoft.

Кой е двигателят на китайския технологичен прогрес? През последните две десетилетия Китай се върна в глобалната битка за надмощие в технологичната сфера


Засега подводните центрове за данни може би изглеждат твърде футуристично, но Дейвид Рос, който работи като консултант в този бизнес от много години, смята, че идеята има огромен потенциал.

Според него подобно решение би било много полезно за компани и организации, които се опасяват от природни бествия или терористични атаки.

"Цялата система може да бъде преместена бързо и лесно в различна локация, без да са нужни огромните разходи за изграждане на допълнителна инфраструктура, които съпътстват преместването на една сграда. Подходът е гъвкав и много по-ефективен от финансова гледна точка", казва той.

Засега от Microsoft не се ангажират с конкретна прогноза кога подводните центрове за данни ще влязат в реална комерсиална употреба. Инженерите на компанията обаче са на мнение, че идеята е успяла да докаже своята стойност.

"Мисля, че вече сме отвъд точката, в която това гледахме на това като на един научен експеримент. Сега въпросът е какво искаме да построим - малки компактни центрове или нещо по-голямо", обяснява Бен Кътлър.

Проектът в Оркни приключва, но резултатите от него могат да отворят вратата към един много по-екологичен и ефективен (от гледна точка на ресурсите) процес за обработка и съхранение на нарастващото количество дигитална информация, използвана от бизнеса.  

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg