Отрази ли се COVID-19 на застрахователния пазар у нас?

356
Отрази ли се COVID-19 на застрахователния пазар у нас?

© Pixabay

Първите пет месеца от COVID-19 пандемията, завладяла целия свят, не са се отразили негативно на бизнеса на компаниите от общото застраховане у нас.

Дори напротив – те отчитат рекордни премийни приходи и печалби, показва справка на Profit.bg на база данни от Комисията за финансов надзор.

Спад обаче има при дружествата, опериращи в сектора на животозастраховането, като там се наблюдава намаление както при брутните премийни приходи, така и при финансовия резултат.

Ето какво показват още най-новите данни, които се отнасят към 31 август 2020 г.


Брутни премийни приходи

Брутните премийни приходи, реализирани от компаниите по общо застрахова у нас, възлизат на 1.63 млрд. лв спрямо 1.6 млрд. лв за първите осем месеца на 2019 г.

Макар и минимален, пазарът отчита ръст от 1.54% спрямо година по-рано.

Брутните премийни приходи, реализирани от компаниите по животозастраховане у нас, възлизат на 295 млн. лв спрямо 346 млн. лв преди 12 месеца. Понижението е от 14.64%.

Печалби

Общо 181.5 млн. лв са спечелили компаниите от общото застраховане до 31 август, като сумата е рекордна за този период на годината в исторически план. Година по-рано дружествата от този сектор бяха реализирали 113.5 млн. лв положителен финансов резултат.

Булстрад е застраховател на годината за трети пореден път „Тази награда е не само признание, но и отговорност. Тя е за всички колеги в БУЛСТРАД, на които благодаря за всеотдайността

Както посочихме и по-горе, компаниите от животозастраховането намаляват печалбата си след първите осем месеца на 2020 г. Спадът е от 39.7 на сто.

Лидерите

Четири компании в общото застраховане имат повече от 10% пазарен дял. Лидер продължава да е Лев Инс с 13.6 на сто, следвана от Булстрад Виена Иншурънс Груп (12.1%), Евроинс (10.6 на сто) и ДЗИ-Общо застраховане с 10.4%. В челото са още Армеец и ДаллБогг: Живот и здраве.

Както неведнъж сме отбелязвали, топ 5 на компаниите от животозастраховането имат дял от над 90% от пазара. Лидерите са ДЗИ Животозастраховане (26.1%), Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп (25.6%), Алианц България Живот (21%) и Уника (11.8%).

В челото е още и Граве България, разполагаща с малко над 7% от пазара.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg