Mercedes подкупвал властите в България и Румъния

1457
Mercedes подкупвал властите в България и Румъния

Подаръци на стойност няколко милиона евро са били предоставяни на представители на властите в страни като Румъния, Северна Корея, Либия и България, като крайната цел е била сключването на договори за продажбата на автобуси Mercedes за обществения транспорт, твърдят американски прокурори в споразумение, подписано с германската компания, пише румънският вестник "Ромъния либера".

Хиляди автобуси Mercedes Conecto и Citaro са били закупени в последно време от местните транспортни власти или частни дружества от Букурещ, Тимишоара, Крайова, Брашов, Орадя, Бакъу, Търгу Муреш, Бая Маре, Търговище и Залъу.

Според агенция Медиафакс, некоректните плащания са били извършвани с посредничеството на офиси в Истанбул на турския клон на германската компания "Даймлер" - Mercedes-Benz Turk и възлизат на най-малко 3.88 млн. евро.

Намерените документи посочват плащания за около 6.05 млн. евро към трети страни, във връзка със сделки за износ на автобуси към правителствени клиенти извън Турция, съответно от Северна Корея, Латвия, България, Либия, Румъния, Русия, Саудитска Арабия, Йемен и други страни. Подкупите са донесли на германската компания приходи от 95 млн. евро.

От сумата от 6.05 млн. евро, най-малко 3.88 млн. евро са били под формата на некоректни плащания и подаръци, от които 3.3 млн. евро са били регистрирани в документи под акронима N.A. (съкращение от "Nutzliche Aufwendungen" - "необходими плащания").

Сумата от 3.88 млн. евро под формата на пари и подаръци е била изплатена на правителствени представители или на трети страни, при споразумението, че те ще бъдат раздадени по-нататък, цялостно или частично, на официални лица, които да помогнат на "Даймлер" да си осигури продажбата на автомобили към правителствени клиенти.

В проблемния период, т.е. 2005-2006 г., местните власти отговарящи за обществения транспорт в Румъния, подчинени на общините, са подписали договори или са закупили над хиляда автобуси Mercedes, най-вече от моделите Citaro и Conecto.

Най-големият купувач беше RAT Букурещ, с 1 000 автобуси, закупени на цени между 180 000 и 210 000 евро, следвани от RAT Тимишоара, с 55 автобуса, закупени през 2005 г.

В началото на тази година, общинските власти в Тимишоара са закупили на лизинг 30 автобуса Citaro на обща цена от 11 млн. евро.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg