Пет предсказания за икономиката при президентството на Тръмп

5815
Пет предсказания за икономиката при президентството на Тръмп

След шокиращия резултат от референдума за оставане на Великобритания в ЕС, победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ се оказа още една неприятна изненада за мнозина.

Новоизбраният президент ще разполага с всички лостове да задейства икономическата си политика, която, по думите му, ще бъде радикална.

Какви ще бъдат последиците за световната икономика и за международните пазари? Френският вестник Les Echos публикува пет предсказания.

Предсказание 1: Американската икономика

САЩ ще се насочат към по-благоприятна бюджетна политика. Ако маневреното поле на Доналд Тръмп бъде ограничено до известна степен от републиканското мнозинство в Камарата на представителите, можем да очакваме намаляване на данъците и повишаване на разходите за инфраструктура и отбрана.

Този милиардер загуби 5.8 млрд. долара след победата на ТръмпДо вчера той бе петият най-богат човек в света


 

Това ще има инфлационни последици в средносрочен план и тенденцията за растеж на кривите на доходността ще се запази. Активите с висока стойност на бета-коефициента, като американските обигации с висока възвръщаемост, би трябвало да спечелят от това.

Предсказание 2: Пазарите

Активите, които печелят от инфлацията, ще се представят по-добре от тези, които печелят от дефлацията. Ценните книжа ще се представят по-зле от суровините и недвижимите имоти в свят, в който политиците ще залагат на популистката карта.

Предсказание 3: Еврозоната

Европа ще бъде изправена пред значителни политически трудности в идните 12 месеца. Ако трябва да се извади поука от тази година, тя е, че трябва да очакваме неочакваното. А ако станем свидетели на политически сътресения във Франция и Германия?

Ще гласуват ли италианците против реформата на Сената на референдума, планиран на 4 декември? Това може да постави сериозни въпроси за бъдещето на еврозоната. За момента това не е отразено от настоящите нива на периферните европейски пазари.

Предсказание 4: Европейската централна банка

Президентството на Тръмп ще доведе до намаляване на търговския обмен с Европа. Крехкото възстановяване в Европа може да бъде разклатено. Все още е твърде рано да се говори за оттегляне на Европейската централна банка. Тя ще удължи програмата си за количествени облекчения в края на годината, след като й се наложи да направи някои корекции.

Предсказание 5: Роботите

Тръмп вероятно няма да издигне стена. Но дори да го направи, тя няма да е преграда за роботите в компаниите. Броят им се очаква да се удвои до 2020 г., за да достигне 2.5 млн. единици. Наред с прекомерния стремеж към спестяване в Азия (която изостава, но остава значителен фактор в световната икономика), роботите са факторът, който натежава върху инфлацията и доходността на облигациите.

Макар че се наблюдава тенденция за повишаване на доходността на облигациите, те няма да се върнат на нивото си отпреди кризата.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg