Рисковете зад petro - националната криптовалута на Венецуела

2913
Рисковете зад petro - националната криптовалута на Венецуела

© Flickr/LilianaAmundaraín

Въпреки че много неща все още не са известни около първата национална криптовалута в света, мнозина анализатори вече смятат, че тя крие опасност за обикновените граждани.

На 20 февруари тази година президентът на Венецуела Николас Мадуро сложи началото на предварителната продажба на petro - виртуалнa валута, издавана от правителството на страната, която има покритие с петрол – нещо невиждано в света на криптовалутите.

Още през миналата година, когато се заговори за дебюта на petro, анализатори заявиха, че това е начин да се заобиколят международните финансови санкции, наложени над редица висши предстaвители на властта в южноамериканската страна. 

Визирайки петролното покритие на криптовалутата, за която се предполага, че е набрала 735 млн. долара още в първия ден на предварителната продажба, много експерти и анализатори смятат, че тя крие сериозни опасности.

„Криптовалутите комбинират удобство и свобода на паричните потоци, имайки потенциал за пълен контрол над всички операции”, казва Артьом Дибанов, директор на Националния сетълмент депозитар към Moscow Exchange Group, която експериментира с блокчейн технологията в няколко конкретни казуса, предава CoinDesk.

„Ако правителството иска да има контрол над операциите с криптовалути на своята територия, логично е да издаде собствена виртуална валута”, добавя той.

Първата национална криптовалута направи своя дебютМястото е Венецуела, а името на дигиталния актив - petro

Така, за разлика от класическите криптовалути, които вървят ръка за ръка с доста високо ниво на анонимност, то ситуацията при petro въобще няма да бъде подобна, тъй като правителството ще може да наблюдава и контролира всички трансакции. 

А положението е още по-притеснително, тъй като управляващите, стоящи зад новата виртуална валута, са печално известни с корупция, нарушаване на човешките права и в крайна сметка - с довеждане на Венецуела до икономическа и хуманитарна криза.

Яя Фануси, директор Анализи към неправителствената организация Център за санкции и незаконно финансиране към базираната във Вашингтон фондация Foundation for the Defense of Democracy (FDD), посочва, че криптовалута в ръцете на Мадуро определено предизвиква притеснения.

„Ако приемем, че хората действително ще използват petro за ежедневни разплащания, това ще даде на правителството познание за реалното състояние на финансите на гражданите”, казва Фануси, който е бивш анализатор за Централното разузнавателно управление на САЩ.

Нож с две остриета

FDD е притеснена от потенциалните приложения на новата криптовалута, като за целта е стартирано проучване, което да отговори дали и как Мадуро може да използва виртуалната валута, за да подкопае демокрацията.

То се провежда в партньорство с FDD в Латинска Америка и проекта Cyber-Enabled Economic Warfare.

Все още не е особено ясно на каква блокчейн технология разчита petro. В документите към предварителните продажби се посочва, че криптовалутата използва етериум, но в наръчника за покупка пише, че става дума за NEM.

Така или иначе, и двете блокчейн системи са публични и FDD може да наблюдава процесите.

Проучването на FDD ще разчита на комбинация от инструменти за анализ, които ще следят, както казва Фануси, „обобщените” модели в потоците информация.

S&P: Венецуела изпадна в суверенен дефолтS&P е първата агенция, която посочва, че южноамериканската страна е изпаднала в неплатежоспособност

„Това, което правим, е начин, когато тези виртуални валути започнат да се движат, да видим колко petro са използвани”, казва Фануси.

Микаела Фрай, която работи по проекта в Латинска Америка, смята, че тази система за наблюдение ще може да се използва като средство за борба с корупцията във Венецуела.

„Притеснението ми е, че петролът ще продължи да поддържа тази фалшива демокрация, като единствена подкрепа на този авторитарен диктаторски режим, кайто поставя хората в страната в ситуация на Биг Брадър”, казва тя.

Заобикаляне на санкциите

От друга страна, мнозина анализатори смятат, че Венецуела ще използва новата криптовалута, за да заобикаля финансовите санкции, наложени над управляващите.

Друга американса организация на име Center for a New American Security (CNAS) обръща внимание на този проблем.

„Ангажирани сме с действащи проучвания по тази тема”, казва Едоардо Саравал, изследовател към CNAS, който е съавтор на доклад от миналата година за употребата на биткойн от терористи.

По думите на Саравал, неговата организация обединява опита на експерти по криптовалути, които знаят начините на употреба на виртуалните валути за нелегални дейности.

Венецуела някога беше 12 пъти по-богата от Китай. Какво се случи?Настоящото положение на Венецуела е трагедия само по себе си, но неспособността на страната да разгърне истинския си потенциал е почти също толкова ужасяваща

Въпреки че проучването е в начален етап, вече има няколко основни притеснения. Така например, дори опитът на Венецуела да избегне международните санкции да се окаже несполучлив, той ще служи като извор на познание за други държави по света, което планират подобен подход за алтернативни източници на финанси.

Вече редица държави, които страдат от наложени сакнции, проучват как могат да създадат своя собствена виртуална валута. Наскоро представител на иранския парламент изказа подобна идея.

В Китай и Русия също има мнения от властимащи, че създаването на национална криптовалута би било възможно начинание.

„Ако не проработи във Венецеула, някой в друга страна може пък да успее, като това е много смущаващо. Това създава стимул на санкционираните държави да поглеждат към криптовалутите”, добавя Саравал.  

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Любомир
# 0
20:03 | 2 March 2018
и защо е мнооого смущаващо? защото ще се измъкнат от лапите на мошениците банкери?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...