Сега ли е идеалният момент да се инвестира в британски акции и имоти?

992
Сега ли е идеалният момент да се инвестира в британски акции и имоти?

© instagram.com/elizabeth.truss.mp/

Никога не позволявайте на добрата криза да отиде на вятъра. Това са думи на покойния министър-председател Уинстън Чърчил и сега е удачен момент да си ги припомним. Защо? Тъй като много международни инвеститори се чудят дали да се вслушат в тях, възползвайки се от финансовата криза, която заплашва да погълне Обединеното кралство, пише The National News.

Не е тайна, че държавата е в икономически хаос. За него допринесе и новият премиер Лиз Тръс, който започна мандата си с погрешна стъпка.

На 23 септември министърът на финансите Куази Куартенг представи минибюджет, насочен към връщане на икономиката на страната към нейния дългосрочен темп на растеж от 2,5 процента годишно. Вместо това той го потопи в хаос, унищожавайки доверието на инвеститорите, смазвайки паунда и почти предизвиквайки срив на пенсиите.


Този понеделник Куартенг отмени плана за премахване на данъка върху дохода на най-богатите и въпреки това минибюджетът продължава да бъде кошмар за британците. Той може да сложи край на 12-годишното управление на консерваторите.

На този фон е логично чуждестранните инвеститори да търсят възможност за печалба.

Изведнъж британските активи поевтиняват. Фондовите пазари падат, както и цените на облигациите. “Креди Сюис” дава прогноза, че цените на имотите може да се понижат с 10 до 15%. За всеки с щатски долари активите в Обединеното кралство вече са с повече от 20% по-евтини във валутно изражение.

Въпросът сега е какво се обърка, колко зле или добре може да станат нещата? Отговорите зависят от гледната точка.

Светът навлиза в нова ера: Държавата, която спасява всичкиБюджетните разходи за социална подкрепа по целия свят нарастват лавинообразно

„Фискалното събитие“ на Квартенг, както той го нарече, се оказа шедьовър в лош момент. Току-що Лиз Тръс бе обявила пакет за подкрепа на енергийните сметки, който може да струва умопомрачителните 150 млрд. паунда (168,1 млрд. долара), които ще бъдат добавени към дълга на нацията, вместо да бъдат финансирани от данък върху неочакваните печалби на петролните и газовите компании.

Освен това последното нещо, което международните инвеститори искаха да чуят, беше, че Обединеното кралство ще заеме още 72 млрд. долара, за да финансира намаляване на данъците за свръхбогатите.

Непопулярно решение бе разрешаването на банкерите да си изплащат по-големи бонуси и първоначалното премахване на 45-процентния данък върху дохода. Стартирането му във време, в което милиони са изправени пред дилемата да ядат или да се отопляват, го обрече на фиаско.

В момента торите не се радват на подкрепа в анкетите. Заплаха идва и от международните инвеститори, на които Обединеното кралство разчита, за да финансират почти половината от държавния й дълг, който възлиза на около 70 млрд. паунда годишно.

Британското правителство обяви мащабни данъчни облекченияБританският паунд се срина до 37-годишно дъно след новината

Бившият управител на Централната банка на Великобритания Марк Карни веднъж определи това състояние като „разчитане на добротата на непознати“. За жалост, Тръс иКуартенг може да са злоупотребили с тази любезност. Чужденците не пожелаха да купуват държавен дълг от страна, чиито лидери изглежда са загубили всякакъв фискален разум.

Миналата сряда доходността на 30-годишните държавни облигации на Обединеното кралство (наричани още гилтове), скочи от 3,6% до почти 5,2%, тъй като инвеститорите поискаха по-висока възвръщаемост. Година по-рано тя бе само 1,33%.

Когато доходността на облигациите се повишава, цените им падат. Това почти съсипа националната пенсионна система. Попечителите установиха, че притежаваните от тях облигации вече не отговарят на задълженията им и трябваше да ги продадат в паника, за да съберат пари.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg