10 изненадващи факта за Винсент ван Гог

5645
10 изненадващи факта за Винсент ван Гог

Въпреки десетките биографии, хиляди статии и милиони посетители на музея в Амстердам, все още има известно количество неща, които не знаем за холандския художник Винсент ван Гог.

Животът му започва съвсем обичайно в провинцията на южната част на Холандия, но завършва трагично на 37-годишна възраст, когато се самоубива. Ван Гог създава някои от най-революционните произведения на изкуството, които светът някога е познавал, оставяйки след себе си мислите, желанията и тревогите си във формата на картини, скици и писма. Разбира се, мнозина ще го познаят, тъй като художникът няма ухо (повече за това по-късно), но колко от вас са наясно, че Ван Гог по време на тежка депресия изяжда боите си?

Вижте няколко изненадващи факта за този художник, които може би не знаете. 
 

1. Теодор Ван Гог и Анна Карбентус ван Гог се сдобиват с първото си дете на 30 март 1852 г. Те го наричат Винсънт Вилем ван Гог, като го кръщават на дядовците му от двете страни на семейството (както е традицията по онова време). Въпреки това детето е мъртвородено и погребано скоро след това. Точно една година по-късно, на 30 март 1853 г., двойката има друго дете. Неговото име? Винсънт Вилем ван Гог.

2. Винсент ван Гог е художник само през последното десетилетие от живота си (умира през 1890 г.). Преди да нарисува картините, които последствие украсяват стените на най-известните музеи, Ван Гог се опитва (и не успява) в още три занаята. Първо се пробва като търговец на изкуство. Неговият чичо, също като Винсънт, е част от Goupil & Cie (Cie Short for Vincent), която е сред най-успешните галерии в Европа. След като се проваля, той става учител в Лондон. Оттам се обръща към църквата, надявайки се да последва стъпките на баща си като проповедник. Но когато не успява да вземе изпитите, Ван Гог се премества в кариерите на въглищните мини в Белгия, за да бъде проповедник (място, което няма строги изисквания, поради факта, че никой не иска да отиде да проповядва в такава среда).  Дори и там обаче местните го изгонват заради неговата непостоянна природа. И накрая, в писмо до брат си Тео, написано в края на лятото на 1880 г., Ван Гог се обявява за художник. През следващите няколко години прекарва в Белгия, Холандия и Франция, за да преследва визията си.

3. Винсънт със сигурност не води луксозен живот, но не е и изключително беден художник, както някои биха предположили. Тео, който е работил като успешен търговец на изкуство в Goupil & Cie, дава на Винсънт пари три пъти месечно и според многобройните писма между братята и сестрите, по-младият брат отделя малко под петнадесет процента от годишния си доход за брат си. Средствата отиват за материали, книги, наем, медицински разходи, храна и плътски удоволствия.

10 звезди, които в началото са се провалилиОт Бил Гейтс до Майкъл Джордан

4. От всички произведения на Ван Гог картините на слънчогледите са може би най-известните. Действително  неговите слънчогледи (1888) са сред най-гледаните картини в Националната галерия в Лондон. И все пак в продължение на няколко години Ван Гог създава десетки картини и скици на такива слънчогледи. Подобно на кариерата на Ван Гог като художник, слънчогледът цъфти късно, а освен това цветето играе важна роля за холандските протестанти.

5. Попитайте някой какво според него означава измъчен художник и  той най-вероятно ще се сети за Винсънт ван Гог поради факта, че известният творец реже ухото си. Все пак се смята, че инцидентът е малко преувеличен и художникът реже само горната му част. Въпреки това е очевидно, че това не е поведението на нормален човек.

6. Ван Гог е невероятен читател с голяма страст към литературата. В многото си писма до приятели и семейство художникът често цитира някои от най-обичаните му автори, сред които Емил Зола, Виктор Юго, Чарлс Дикенс и Уилям Шекспир.

7. Въпреки че Ван Гог очевидно има психични заболявания (включително биполярно разстройство), това не му пречи да усвоява чужди езици. Той говори свободно три езика, включително френски, английски и родния си холандски.

8. Винсънт няма много късмет с жените. Първата му сериозна връзка е с по-възрастна жена, проститутка на име Сиен Хоорник. Заедно със Сиен Ван Гог живее в малък апартамент в Хага с малкото й дете и застаряващата й  майка. Разбира се, новината за връзката (и кариерата на жената) се посрещна с много гняв и скръб в семейството на Ван Гог.

9. Ван Гог не е единственият член на семейството с артистичен талант. По-големият му братовчед (от страна на майка си) Антон Мауве жъне голям успех в цяла Европа. Мауве е известен с подбора на цветовете, които прави - нещо, което по-късно се вижда в картините на по-младия му братовчед. В един момент те са много близки, но с течение на времето връзката им се разпада.

10. Винсънт гледа на себе си като неуспешен художник и като бреме за семейството си (особено за Тео, който го подкрепя финансово). Първата "изложба" на Ван Гог е на погребението му на 30 юли 1890 г. (един ден след смъртта му), когато неговият брат и приятели (включително художникът Емил Бернар) закачат последните му картини на стената до неговия ковчег преди погребението.

 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...