Маями има ново бижу – 66-етажна жилищна кула, проект на Aston Martin, с което британският производител на луксозни автомобили за първи път навлиза в пазара на жилищни имоти.

Aston Martin Residences Miami се състои от 391 жилища и се намира в устието на река Маями на залива Бискейн, съобщи CNN.

Откриването на забележителната сграда във вторник умишлено съвпада с Гран при на Маями от Формула 1 и бележи „най-новото изражение на ултралуксозната марка за високи постижения Aston Martin“, съобщи компанията.

Проектирана в партньорство с архитекта Рудолфо Миани от Bodas Mian Anger и построена от G&G Business Developments, високата 249 м сграда помещава седем пентхауса, всеки от които със собствен басейн и тераса, както и апартаменти с размери от една до пет спални.

Най-големият обект се нарича Unique Triplex, посочват от компанията, разположен на три етажа в горната част на сградата, който е на пазара на цена от 59 млн. долара.

На 55-ия етаж на комплекса с форма на корабно платно има инфинити басейн с тераса и джакузита, фитнес център на два етажа, два киносалона и виртуален симулатор за голф. Сградата разполага със скай бар и лаундж, ресторант, бална зала и частни трапезарии, както и със спа център, салон за красота и фризьорски салон.

Налице е и директен достъп до морето през марината за суперяхти, както и обслужване от частен камериер.

Герман Кото, главен изпълнителен директор на G&G Business Developments, заяви пред CNN, че компанията е пожелала да работи по проект в космополитния Маями и че този парцел е бил идеалният избор.

Марек Райхман, изпълнителен вицепрезидент и главен творчески директор на Aston Martin заяви, че аеродинамичната форма на конструкцията помага на сградата да се справи с техническите предизвикателства, породени от силните ветрове в района, както и да напомни за елегантната форма на Aston Martin.

Освен това сградата се разширява от основата към средата, преди да се стесни към върха, което прави да изглежда, че се извисява над хората на нивото на улицата.

„Това е част от драматизма“, допълва Райхман.

Предизвикателства

Процесът обаче не е бил съвсем гладък.

„Беше трудно да постигнем това, което искахме, защото пространството и парцелът са доста малки“, казва Кото, като сградата се побира в парцел от 1,25 акра.

Същевременно местните строителни разпоредби налагат строги стандарти, обяснява Райхман, като вземат предвид ниската земя и опасността от наводнения.

Допълнителни препятствия има и поради извитата форма на сградата, което означава, че блоковете от източната страна имат индивидуален архитектурен структурен компонент.

Щрихи от Aston Martin

Собствениците на жилища могат да персонализират вътрешното си пространство с помощта на дизайнерския екип на Aston Martin, като три стилови пакета - Timeless, Covert и Indulgent се основават на британското наследство на компанията, както и на контекста на сградата.

„Тя трябва да има част от ДНК-то на Aston Martin“, казва Райхман. „Но ние сме в Маями, няма студена ноемврийска вечер, в която да се наложи да пуснеш камината, така че трябва да се съобразяваш със средата.“

Дизайнерските елементи включват врати с поръчкови дръжки на Aston Martin, лайсни и кожени табели за врати в кестенов цвят.

По информация на Aston Martin, 99% от имотите са продадени преди завършването на сградата. Жилищата са продадени за 1,5 млн. до 8,5 млн. долара, а пентхаусите – за 16 млн. долара до 59 млн. долара.

Пентхаусът Unique Triplex, се предлага с последния останал автомобил от серията Aston Martin Vulcan – изцяло карбонов суперавтомобил с 820 конски сили, от който съществуват само 24 броя. Междувременно купувачите на 47-те бройки Signature и Penthouse могат да избират и между джип Aston Martin DBX или спортния автомобил на компанията DB11.

Aston Martin не е първият производител на луксозни автомобили, който навлиза на пазара на жилищни имоти, допълва CNN.

През 2026 г. ще бъде открита 63-етажна сграда на Bentley по крайбрежието на Съни Айлс Бийч, Флорида. Разполагаща с 216 апартамента, тя ще има асансьор, предназначен да извозва обитателите до прага на дома им, докато седят в автомобилите си.