Нови изображения разкриха зашеметяващия футуристичен интериор в града-небостъргач с дължина 120 км, наречен The Line и обграден с огледала.

Мегапроектът на стойност 1 трилион долара, стартиран от престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, ще бъде част от огромния пустинен комплекс Неом.

Той ще включва още изкуствен ски курорт, 160-километров вертикален град, осмоъгълен плаващ пристанищен град, летящи асансьори, алея за плуване за пътуващи до работното място, както и роботи и AI, които да обслужват бъдещите жители.

Дизайнерските планове за линейния град показват интериори, вдъхновени от научната фантастика, с ъглови стъклени конструкции, изкривени в различни форми над изкуствена река.

Дървета се извисяват над футуристичните дизайни, които ще бъдат изцяло захранвани от възобновяема енергия в тропическия метрополис, който изглежда подходящ да служи за декор от филм от сагата Междузвездни войни.

Бин Салман казва, че иска страната му да приюти строителен проект, толкова емблематичен и вечен като пирамидите в Египет. „The Line е проект, който е цивилизационна революция, поставяща хората на първо място“, допълва той.

Защо в Северна Корея няма много желаещи да живеят в мезонети?За хората в много държави да живеят в мезонет е мечта. В Северна Корея не толкова.

Mirror Line ще се състои от две високи 488 метра сгради, които вървят успоредно една на друга през 120 км пустинни, крайбрежни и планински пейзажи.

Бин Салман иска Mirror Line да бъде готова до 2030 г., въпреки че инженерите посочват, че изграждането й може да отнеме 50 години.

Сградата е толкова дълга, че ще стои на подпори, за да се вземе предвид кривината на Земята.

Ако бъде напълно завършен, небостъргачът ще се простира от залива Акаба през планинска верига по крайбрежието в пустинен „аеротрополис“, съобщава Wall Street Journal.

Салман казва още, че проектът има за цел да позволи на милион жители да се срещнат в рамките на пет минути пеша и да пътуват от единия до другия край на града в рамките на 20 минути.

Футуристичните сгради се отличават със сребрист блясък и сложна вътрешност, със стълбища и зеленина.

Проектът за трилиони долари се очаква да приюти пет милиона души след завършването му, като високоскоростен влак ще се движи под сградите, според Wall Street Journal. Ще има и яхтено пристанище.

Милионната общност ще бъде изхранвана чрез вертикално земеделие, което ще бъде интегрирано в стените на лъскавите сгради, а жителите ще плащат абонамент за три хранения на ден.

Бин Салман настоява, че сградите ще бъдат напълно въглеродно неутрални и приятелски за местната околна среда.

Той се надява, че Неом ще създаде хиляди нови работни места и ще позволи на богатата на петрол Саудитска Арабия да не е толкова зависима от тази суровина, според Wall Street Journal.

Чуждестранните инвестиции в Неом обаче не са толкова сигурни, тъй като много западни държави продължават да бойкотират страната заради предполагаеми нарушения на човешките права. Салман е обвинен в поръчването на убийството на журналиста Джамал Кашоги през 2018 г., но престолонаследникът отрича да е замесен.

Други, които имат по-малко политически скрупули, се съмняват дали разработените проекти не са твърде амбициозни. Саудитска Арабия вече се отказа от плановете си да построи небостъргач, висок 1.6 км, който би бил най-високият в света, след като изпадна в затруднения с финансирането на проекта.

Високите цени на петрола, всъщност, помагат на Салман да продължи напред с Mirror Line и Неом, тъй като осигуряват финансиране за скъпия проект.

Въпреки това, проектът е изправен пред критики за нестазване на правата на човека заради насилствено изселени племена от района.

Датата на завършване на проекта е определена за 2030 г., но строителите и урбанистите се борят с разрешаването на много въпроси. Първоначално той трябваше да бъде завършен след 50 години.

Проектантите се затрудняват да отговорят на въпроси, като дали бъдещи жители биха обмислили да живеят във висока сграда след пандемията, миграцията на животни и птици и как да се справят със структурата, която влияе върху потока на подпочвените води.

Според еколозите самият размер и дължина на Mirror Line ще нарушат моделите на мигриращите птици, а огледалното остъкляване на сградата може допълнително да ги обърка, като тази теза подлива вода върху желанието на принца проектът да бъде щадящ за планетата.