12-те най-очаквани сгради за 2018 г.

13186
12-те най-очаквани сгради за 2018 г.

В основата си архитектурата е една доста бавна форма на изкуството. След като се получи разрешение, планирането, изграждането и завършването на дадена сграда може да отнеме понякога и повече от десетилетие.

До края на XIX и началото на ХХ век тази продължителност на периода за проектиране и строителство не е проблем, тъй като предсказването на близките нужди на града е сравнително постижима цел.

Но когато технологиите напреднаха и градове, като Ню Йорк и Лондон, процъфтяха в метрополиси, планирането и желанието да се отговори на точните нужди на градското пространство стана изключително трудно.

С новите технологии и ролята на архитекта се е променила. Той не просто проектира сграда, но и го прави по начин, подобно на социолог – чрез наблюдение, планиране на моделите на социални взаимодействия и културни норми.

Гледайки годината пред нас, се питаме: кои са сградите, които ще определят бъдещето? Които, въпреки че са замислени в миналото, имат дизайн, който ще създаде идентичност, отговаряща на нуждите на околната среда.


Вижте някои от тях:

Електроцентрала ARC от Bjarke Ingels Group (Копенхаген, Дания)

През последните няколко години датският архитект Бярке Ингелс предефинира хоризонта по цялото земно кълбо. Но за последния си проект 43-годишният визионер остана по-близо до родината си.

Намираща се в Копенхаген, централата на ARC е апогей на творчески блясък. Съвременното съоръжение е доказателство, че екологичната архитектура може да се направи със съвременен дизайн.

Облицована с алуминий, структурата се очаква да изгаря 400 000 тона отпадъци годишно в чиста енергия, за да захранва 60 000 жилища в района - всичко това е важна стъпка в плана на Копенхаген да се превърне в първия нулево въглероден град в света до 2025 г.

На покрива на сградата има ски писта с дължина почти 450 метра (една от най-дългите изкуствени ски писти в света).

Библиотека в Калгари от Snøhetta (Калгари, Канада)

По принцип целта на новата библиотека в Калгари е свързването на жителите с обществените пространства. Разположена на пресечната точка между центъра на Калгари и Източното селище, конструкцията, проектирана от Snøhetta, се издига, за да се превърне в портал от един вълнуващ квартал към друг.

Сградата се простира и над съществуващата линия, която пресича сърцето на града. Геометрично проектираният екстериор ще привлече жителите към дейностите, които се случват в библиотеката, докато горните нива позволяват по-тихо, традиционно библиотечно изживяване.

Институт за съвременно изкуство от Steven Holl Architects (Ричмънд, Вирджиния)

Новият Институт за съвременно изкуство (ICA) на Commonwealth University е много повече от това, което предполага името му. Гениалният дизайн на Стивън Хол показва, че докато архитектурата е майсторско изкуство, използването на интериора е нещо не по-маловажно.

ICA ще се използва като кафе-бар, галерия, 240-местна аудитория за филмови прожекции, представления и лекции, както и производствена работилница. Причудливото усещане идва не само от неправилно оформените блокове, но и от четирите зелени покрива с естествена растителност, предназначени да поглъщат дъждовна вода и да увеличат изолацията.

Прозорците и капандурите са поставени стратегически, за да осигурят много естествена светлина, което намалява необходимостта от изкуствено осветление. Проектът ще бъде отворен за обществеността през април 2018 г., приблизително шест години след първото му оповестяване.

25 -те най-големи архитектурни грешки, които сме виждалиТе са пълна катастрофа

Институтът за рисуване Menil от Johnston Marklee (Хюстън, Тексас)

Създаден през 2008 г., Институтът по рисуване е правил големи изложби на известни художници, като Джаспър Джонс и Лий Бонтеку. През 2018 г. той ще открие първото си постоянно пространство, посветено на изложбата, опазването и изучаването на съвременни и модерни рисунки.

Институтът за рисуване Menil, проектиран от базираната в Лос Анджелис фирма Johnston Marklee, предизвиква онова топло усещане, което може да бъде усетено само в сграда, която е част от музей.

Вътре е осигурена достатъчно естествена, като същевременно се гарантира, че тя няма да навреди на никое от произведенията.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg