Ikea и шведската кралица строят домове за хора с деменция

1557
Ikea и шведската кралица строят домове за хора с деменция

© Skanska

Със застаряването на населението в Швеция, страната е изправена пред предизвикателство: как може да продължава да подкрепя жителите си, без да се разори?

Мебелният гигант Ikea има идея.

Компанията ще пусне жилища в нов стил за хора с деменция чрез BoKlok - смесено дружество с шведската строителна компания Skanska, която произвежда природосъобразни и достъпни домове.


През последните три десетилетия групата е построила над 11 000 модулни домове в Швеция, Финландия и Норвегия, използвайки модела на Ikea: намаляване на разходите чрез производството на големи количества части. Клиентите с по-ниски доходи плащат единствено толкова, колкото могат да си позволят.

Сега, с известни модификации, компанията смята, че може да помогне на хората, които страдат от загуба на паметта, да живеят у дома, като по този начин ще спести на правителството пари, които в противен случай ще се похарчат за медицински грижи.

Компанията вече е построила първите такива домове близо до Стокхолм, пише CNN Money.

Промените в дизайна включват премахването на огледалата от баните и поставянето на кухненски уреди с копчета, а не с цифров контрол.

При строителството на домовете също така се набляга на прекарването на време на открито, като те ще включват "терапевтични" градини и клубове, където хората да се събират и да общуват.

"Разходите за полагането на грижи за възрастните хора скачат значително," казва главният изпълнителен директор на BoKlok Йонас Спангенберг пред CNN Business. "За обществото е много по-евтино тези хора да получават грижи у дома."

Задълбочаващ се проблем

От Япония до САЩ, страните по света се борят с ефекта от застаряващото население.

Швеция не е изключение. До 2040 г. близо един на четирима шведи ще бъде на 65 г. или повече, отчасти заради бума на раждаемостта след Втората световна война.

В страна, като Швеция, където продължителността на живота е висока, а повечето грижи, които се полагат за възрастните, се покриват от държавата, това означава натиск върху разходите и ресурсите. Едно от притесненията е предоставянето на достъпни, но удобни жилища.

"Виждаме един задълбочаващ се проблем, а именно, че хората се озовават в институции, в които не искат да ходят," казва Спангенберг.

"Ако успеем да разбием кода на това как може хората, дори и с различни синдроми, да продължат да живеят у дома или в апартамент, който е по-подходящ за тях, смятаме, че ще можем да направим нещо добро за обществото."

Това е основната идея зад прокта на компанията SilviaBo. Майката на шведската кралица Виктория, на която е кръстен той, е страдала от Алцхаймер, а кралицата е партньор в него от самото начало.

Преди да почине през 2018 г., основателят на Ikea Ингвар Кампрад прави голямо дарение за проекта чрез фондацията на кралицата, която осигурява обучение за полагането на грижи за пациенти с деменция. Тя е член на управителния съвет и участва и в процеса по проектирането.

Моделът на Ikea

BoKlok е в ранните етапи на пускането на SilviaBo в Швеция, която ще е първият й пазар и започва преговори с местните власти за земя и зониране. Спангенберг очаква прогрес по проекта в следващата година.

Досега компанията е построила пилотна част от шест апартамента до Стокхолм. Обитателите все още не са се нанесли заради спор за разрешително със съседи, но според компанията „предстои“ правно разрешение на казуса.

Подходът BoKlok към достъпните жилища се корени в начина на мислене на Ikea.

"BoKlok е проектиран по начина на IKEA: големи количества, ниски цени," според блогпост на Skanska от 2011 г. "Промишленото производство и големите обеми намаляват цените и спестяват време при планирането."

Смесеното дружество също така контролира цялата си верига по доставките, в това число придобиване, фабрично производство, строителство на място, продажби и маркетинг. Това също помага за намаляването на разходите.

При жилищата SilviaBo има ключови разлики, в сравнение с традиционните постройки BoKlok, въпреки че домовете ще използват модела на плащане на BoKlok, при който жителите се таксуват само толкова, колкото моат да си позволят след плащането на данъци и ежедневни разходи.

"Разпределението на жилищата е същото, но трябва да разберете как хората с деменция реагират в определени ситуации," казва Спангенберг.

Например, в баните няма огледала или подове в тъмни цветове, които биха могли да изплашат или да объркат жителите.

SilviaBo също така планира да предлага и версия на своя дом за хора, които са на около 65 години и наскоро са се пенсионирали, с малки промени и опцията лесно да се добавят определени функционалности.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg