След пицата - спагетите Болонезе може би са най-популярното италианско ястие в редица страни по света.

Но знаете ли, че в Италия не готвят спагети Болонезе? Никога. Ето защо.

През 2015 г. британският репортер на BBC Майкъл Портило се отправя към Болоня - столицата на италианския регион Емилия Романя, известна с добрата си храна, дала името на най-известния сос за паста в света.

Портило търси най-добрите спагети Болонезе в града, но с ужас установява, че с когото и да говори, отговорът винаги е един и същ: li spaghetti bolognese non esistono (Няма спагети Болонезе).

Спагети Болонезе? Не съществува в Италия

Не, италианците не се шегуват с репортера на BBC. Всъщност, няма да намерите ястие с името спагети Болонезе в менюто на нито един ресторант в Болоня.

Да, има ragù alla bolognese, както правилно се нарича рагуто, състоящо се от кайма, домати и много други съставки - традиционно обаче не се сервира с дългите пръчици от твърда пшеница. „Рагуто се яде с всякакви тестени изделия, но не и със спагети“, потвърждава Джорджия Забини от градския съвет на Болоня.

Кои макарони да изберем за Болонезе?

Кремообразният сос се сервира главно с талиатели, използва се и за приготвяне на лазаня ал форно, но никога с чиста паста от твърда пшеница. „Рагуто трябва да се комбинира с пастата, така че да полепне хубаво за нея, а спагетите са напълно неподходящи за това и сосът ще се изплъзне“, коментира Джорджия Забини.

Защо спагетите са популярни по света?

Но как се стигна до тази модификация на оригиналната рецепта? Твърди се, че американски и английски войници са прекосили Емилия Романя по време на Втората световна война и са се озовали в Tagliatelle al ragù. Те се влюбват в пастата, която им е сервирана там.

Според италианския уебсайт Italia a Tavola, след завръщането си у дома войниците питат за пастата със сос от кайма в италианските ресторанти, но вместо талиатели им поднасят спагети. Така, реално, несъществуващото ястие се е разпространило по света.