22% от автомобилите в страната са без Гражданска отговорност

2138
22% от автомобилите в страната са без Гражданска отговорност

22% са автомобилите в страната, без сключена застраховка „Гражданска отговорност” към днешна дата. Това каза пред Радио „Фокус” главен инспектор Георги Петришки от отдел „Пътна полиция” при ГД „Охранителна полиция”.

По думите му, въпреки проверките и наложените глоби, процентът на нарушителите остава твърде висок. Като причина за това инспектор Петришки посочи тежкото финансово състояние, в което се намира българинът, както и небрежност от страна на водачите.

Според европейските критерии процентът на застрахованите автомобили трябва да бъде не по-малък от 90 %, от регистрираните. За нарушителите, законът предвижда глоби от 400 до 600 лева за физически лица, и от 2000 до 5000 за юридическите.

При повторно нарушение санкциите варират от 2000 до 10 000 лева, като нередовните автомобилите се спират от движение, а книжките на водачите се отнемат.

Вчера от „Пътна полиция” обявиха, че ще засилят проверките за наличие на задължителната застраховка „Гражданска отговорност”.

Контролната дейност за сключени задължителни застраховки е традиционна за началото на годината, но е и постоянен елемент при проверките на пътя. Целта е достигане на задължителния процент използваемост на задължителното застраховане и повишаване на критериите за сигурност по пътищата.

Според изискванията договор за застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилите е длъжен да сключи всеки собственик на моторно превозно средство, регистрирано на територията на страната, което не е спряно от движение, включително и ако не се движи по пътната мрежа.

Въпреки осъществяваната до момента контролна и наказателна дейност от страна на полицейските служители, процентът на незастрахованите моторни превозни средства остава твърде висок.

По данни на Гаранционния фонд към 30 октомври 2011 г. в повечето региони в страната превозните средства с валидна застраховка „Гражданска отговорност” са под 80 % от регистрираните и неспрени от движение. В София, Бургас, Варна, Пловдив, Стара Загора и Габрово този процент е по-голям. В Кюстендил, Видин, Враца, Благоевград, Ловеч, София-област, Кърджали, Силистра, Монтана и Перник, притежаващите застраховка „Гражданска отговорност” са под 70 % от регистрираните.


Българският бизнес

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Danice
# 0
21:01 | 20 January 2012
Thanks for witring such an easy-to-understand article on this topic.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg