Двукратно за последните няколко месеца са се увеличили потребителите, на Гражданска отговорност на МПС, които се възползват от предложените в пакет със задължителната застраховка полици за домашно имущество. Това каза Колю Делев от Българската асоциация на застрахователните брокери и управляващ съдружник в застрахователния брокер SDI по време на кръгла маса за застраховане на катастрофичните рискове.

Заради кризата, застрахователите са смъкнали цените на предлаганите в пакет с ГО имуществени полици от 20-30 лв. на 10-15 лв. Доскоро едва 2% от купувачите на автополици са се възползвали от подобни предложения, но през последните месеци делът им се е увеличил два пъти.

Макар че процентът продължава да е съвсем нисък, тенденцията показва, че достъпните цени на имуществените застраховки са основна предпоставка за по-големия им обхват сред населението в България, според Делев.

Постигането на ниска цена от порядъка на 10 лв. за застраховка трябва да е в основата при евентуално създаване на катастрофичен пул, за да е по-голямо проникването на застраховките, смята Делев.