Насоки, които да подпомогнат на сектора на застрахователните услуги да въведе независещо от пола ценообразуване, прие Европейската комисия днес.

Документът идва след проведени консултации с националните правителства, застрахователите и потребителите, уточниха от Комисията. Целта му е да даде практическа ориентировка във връзка с последиците от решението на Съда на Европейския съюз, с което той постанови, че различните премии за мъжете и жените са дискриминационни.

Насоките поясняват например, че решението важи само за нови договори, и по-специално договори, сключени от 21 декември 2012 г. нататък, като са дадени и конкретни примери за това какво се счита за „нов договор“.

Представени са и примери за свързани с пола практики, които няма да се променят, тъй като са съвместими с принципа за независещите от пола премии и обезщетения. Съществува голямо разнообразие от такива практики, според комисията — от изчисляването на техническите резерви до ценообразуването в презастраховането, оценката на здравословното състояние с цел сключване на здравна застраховка и целевия маркетинг.

Решението не означава винаги еднакви премии

Решението по делото „Test-Achats“ не означава, че жените винаги ще заплащат еднакви с тези на мъжете премии за автомобилна застраховка, коментира ЕК.

В момента един внимателен млад шофьор мъж плаща повече за автомобилна застраховка единствено поради факта, че е мъж. Застрахователния сектор вече няма да могат да използват пола като определящ фактор за риска, за да обоснова различията между премиите. Те обаче ще продължат да се понижават в зависимост от поведението на отделния водач. Цената ще продължи да зависи от риска, тъй като решението не забранява други законосъобразни фактори за определяне на риска, съобщи ЕК.

Полът е определящ фактор за оценката на риска при най-малко три основни категории продукти: автомобилни застраховки, рентни застраховки ,,Живот“ и частни здравни застраховки. И в трите категории има вероятност премиите и обезщетенията за отделните мъже и жени да се променят при преминаването към независещо от пола ценообразуване. В зависимост от конкретния продукт те могат да нараснат или да намалеят.

„Застрахователните услуги са конкурентен и иновативен сектор. Той трябва да бъде в състояние да въведе тези промени и да предложи атрактивни, независещи от пола продукти на потребителите без неоправдано голям ефект върху цялостното равнище на цените. Спадането на някои цени, което произтича от независещото от пола ценообразуване, следва да достигне потребителите с оглед на справедливостта, така, както и покачването на други цени“, категорични са от ЕК.

Ред е на застрахователите

Комисията е изпълнила ангажимента си да помогне на застрахователите и потребителите да се адаптират в съответствие с решението цяла година преди крайния срок, според Вивиан Рединг, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието и заместник-председател на Комисията. „Сега е ред на сектора на застрахователните услуги да осигури безпроблемния преход към изцяло равно третиране на мъжете и жените в сферата на застраховките“, каза Рединг.

Комисията ще продължи зорко да следи как секторът привежда в изпълнение решението на Съда, закани се Рединг и допълни: „Очаквам тези застрахователи, които първи преминат към независещи от пола тарифи, да постигнат конкурентно предимство на европейския пазар“.

Предистория

В своето решение по делото „Test-Achats“ от 1 март 2011 г. Съдът на Европейския съюз постанови, че различните премии за мъжете и жените съставляват дискриминация, основана на пола и даде срок на застрахователите до 21 декември 2012 г., за да въведат равно третиране на застрахованите мъже и жени клиенти по отношение на застрахователните премии и обезщетения.

Съдът де факто обяви за невалидна една дерогация в законодателството на ЕС, която допуска държавите-членки да запазят разграничението между мъже и жени по отношение на премиите и обезщетенията на застрахованите лица.