Хърватия приватизира половината от най-големия си застраховател

560
Хърватия приватизира половината от най-големия си застраховател

Хърватското правителство търси консултант за продажбата на до 50% от най-големият застраховател в страната – Croatia Osiguranje, съобщи Reuters.

До 30 дни се очаква да бъде обявен конкурс от страна на Министерството на финансите, съобщиха от изпълнителната власт.

Държавата притежава близо 82% от капатала на застрахователната компания, чийто пазарен дял в бъдещата страна – членка на ЕС възлиза на 37.5%.

„Искаме да продадем до 50% и да осигурим увеличаване на капитала. Държавата иска да запази участие от 25%“, е казал финансовият министър Славко Линич на правителствено заседание. Целта на продажабата е да укрепи застрахователя от една страна и да осигури фондове за намаляване на бъдещия бюджетен дефицит, по думите на Линич.

Croatia Osiguranjeотчете брутна печалба от 26.4 млн. куни (4.3 млн. щатски долара) през първото тримесечие на 2012 г., което е с 37.3% повече от същия период на предходната година. Приходите на компанията също бележат ръст на годишна база – с 1.6% до 641.9 млн. куни.

Хърватия си е поставила за цел да консолидира публичните си финанси и да ограничи бюджетния си дефицит до 2.8% от брутния вътрешен продукт през тази година, при 4.1 на сто през 2011 г. Само от приватизации, страната планира да осигури повече от 2 млрд. куни.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg