В Калифорния се намират девет от 10-те региона в САЩ с най-голям процент на автомобилни кражби, тъй като престъпниците се концентрират върху Сан Франциско и околните градове.

Заливът на Сан Франциско, в който влизат още градове като Оуклънд и Хейуърд, е на четвърто място сред “най-горещите места” за кражби на автомобили през миналата година, изкачвайки се с две места от шеста позиция през 2012 г., според доклад на Националното бюро за престъпления в застрахователната област (NICB).

Калифорнийските региони Бейкърсфийлд, Фресно и Модесто са най-уязвими на автомобилни кражби. В Калифорния са били осем от „най-горещите места“ за кражби на коли в САЩ през 2012 и седем през 2011 г..

“Имаме международна граница и освен това имаме и пристанища ” което допринася за кражбите на автомобили, казва Фран Клейдър, говорител на Калифорнийската магистрална полиция. “Имаме гъстонаселени райони, където има такива автомобили, които разкриват възможности пред крадците.”

Според NICB кражбите на автомобили в САЩ са намалели с 3-4% на годишна база през 2013 г. По-добрите технологии за намирането на колите и механизмите срещу кражби може би са свалили кражбите до най-ниското им ниво от 1967 г., според предварителните данни на NICB.

В Бейкърсфийлд, Калифорния миналата година е имало 725 кражби на коли на всеки 100 000 жители. В района на Сан Франциско те са били 649, а в Ню Йорк, който е на 242-ро място в САЩ – 122.