Неблагоприятната икономическа конюнктура, прекъсванията на дейността и природните бедствия са трите най-големи опасности пред бизнеса през 2012 година. Това става ясно от ново изследване на бизнес рисковете, проведено от Allianz.

Компанията се е допитала до работещите в Allianz Global Corporate & Specialty рискови мениджъри от цял свят, за да дефинира доминиращите опасности пред бизнеса понастоящем и в близкото бъдеще.

Обобщените резултати показват, че най-често споменаваният риск е свързан с икономическата конюнктура. Според 21% от експертите общата икономическа ситуация буди най-сериозни притеснения сред клиентите им. Икономическият риск включва в себе си широк спектър от застрашаващи бизнеса сценарии, като например увеличение на цената на суровините и загуба на ключови пазари, но най-вече – икономическа рецесия, проблеми с държавния дълг и колебанията на валутните пазари.

Уязвимост на доставките

Непредвидените прекъсвания на дейността и нарушенията на доставките са втората най-голяма заплаха за бизнеса, която присъства в отговорите на 14% от респондентите на изследването. Уязвимостта към този риск нараства, както с концентрацията на доставчиците, така и с прилагането на така наречената логистика “just-in-time”(точно на време), при която засегнатите доставчици не са в състояние да отреагират в рамките на свръхограничените времеви толеранси.

Бизнес стратегиите за постоянно производство и“just-in-time”логистика претърпяха силно развитие в последните 20-30 години. Това рационализира доставките, централизира дистрибуцията и дори доведе до виртуализиране на материалните запаси, според Пол Картър от AGCS. Тези методи бяха приложени по цялата верига на доставките и в световен мащаб, за да се постигнат още повече икономии. Така те станаха доминиращ икономически модел, но успехът им е за сметка на значително повишения риск от прекъсвания в доставките, според Картър.

Увеличение на щетите от природни бедствия

Природните катастрофи се нареждат на трето място сред заплахите с 9% в анкетата в глобален план. Веднага след тях се нареждат рисковете свързани с правовия ред и регулациите (7%), репутацията (6%), вътрешноприсъщите бизнес рискове (5%), политическите рискове (4%), както и опасностите свързани с трудовите ресурси, околната среда пожарите и експлозиите с по 3%.

Резултатите варират в различните региони. Посочената подредба на трите най-големи риска важи за Европа и Америка като цяло. В Азия обаче природните бедствия са поставени преди прекъсванията в дейността, като това се отнася и за Франция, ако бъде разгледана отделно. Във Великобритания природните катастрофи са изместени на четвърто място след рисковете свързани с нормативната уредба и регулациите, а в Германия бедствията дори не са в челната петица на опасностите, а на трето място там са присъщите на самия бизнес рискове, като например недостатъците на продуктите и нарастващата сложност на проектите и организациите.

Голяма част от бизнеса обаче все още няма адекватно отношение към уязвимостта от природни катаклизми, въпреки медийното отразяване и колосалното въздействие на природните бедствия върху хората, организациите и икономиките, се казва в доклада.

2011 г.: Перфектната буря?

Изминалата година ясно демонстрира систематичната взаимосвързаност между отделните рискове. Извънредната комбинация от природни бедствия причини бизнес прекъсвания в глобален мащаб на фона на глобалните икономически предизвикателства. В глобализираната световна икономика никой риск не може да се разглежда сам за себе си, а комбинацията от мащабни събития може да доведе до „перфектна буря“, която да съчетае негативните ефекти на отделните заплахи.

През 2011 г. видяхме как бедствията, които се стовариха на компании в определени страни доведоха до нарушения в доставките в другия край на планетата. Последствията се оказаха още по-сериозни, когато всичко това се комбинира с продължаващата икономическа криза, нарастващата инфлация и спада в търсенето.