Ще плащаме ли по-скъпи застраховки заради черните кутии в автомобилите?

1892
Ще плащаме ли по-скъпи застраховки заради черните кутии в автомобилите?

© Pixabay

Въвеждането на т. нар. "черни кутии" в автомобилите ще повлияе и на застраховките на водачите. Това прогнозира Константин Велев от Асоциацията на българските застрахователи пред Българското национално радио.

От тази седмица „черните кутии“ са задължителни за всички нови модели автомобили в Европейския съюз. Устройствата регистрират всичко, което се случва по време на движение, което е особено важно при разследване на катастрофа. Те са свързани с въздушните възглавници и записват данни за скоростта, спирачния път, местоположението на автомобила и работата на електронните асистенти.

Според Велев, те ще действат дисциплиниращо за рисковите водачи и ще поощряват съвестните.


"Ако тези устройства станат масови, няма как данните, които показват, да не бъдат отчитани, включително и в застрахователната премия. 60% от водачите в България не правят нарушения. Такива устройства за тези водачи ще доведат до намаляване на застрахователната премия. Отчита се такъв дисциплиниращ ефект", коментира Велев.

Тъй като  по-новите модели вече има такива "черни кутии", практиката вече е показала, че от тях има полза.

Засега застрахователите не планират да задължават водачите на старите коли да си слагат "черни кутии", обяснява Константин Велев.

"В България някои от компаниите обсъждаха такъв вариант, но никоя не стигна до там да задължава клиентите си да монтират такива устройства", казва той.

Председателят на Асоциацията на българските застрахователи смята, че заради европейския регламент ще е нужна и промяна в българското законодателство

"Би трябвало това нещо първо да се уреди от гледна точка на наказателния процес, защото, ако реферираме към случая с тежката катастрофа в София на 5 юли, тези данни са необходими преди всичко на разследващите органи, а чак след това и на застрахователите. Но в наказателния и в гражданския процес трябва да бъде уредено използването на тези данни като доказателствено средство", обяснява Велев.  

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg