10 неща, които трябва да знаем за новата валута на Facebook

12294
10 неща, които трябва да знаем за новата валута на Facebook

© Pixabay

След като вчера Facebook и партньорите на социалната мрежа обявиха амбициозния си план за създаване на нова виртуална валута, реакциите по света не закъсняха.

Френският финансов министър Бруно Ле Майер заяви, че Libra не бива да се разглежда като алтернатива на традиционните валути и бе категоричен, че превръщането ѝ в самостоятелна парична единица не бива да се допуска.

Управителят на Bank of England Марк Карни коментира, че всичко, което днес се случва в света на високите технологии, може моментално да се превърне в риск за цялата финансова система. По думите му подобни инструменти трябва да отговарят на най-високите регулаторни стандарти.

И докато регулаторите открито изразяват притесненията си от начинанието на Facebook и останалите 27 компании, участващи в проекта Libra, потребителите гледат с надежда към възможностите, които предлага новата криптовалута.

Ето и няколко важни неща, които трябва да знаем за новата парична единица на Facebook:


1. Какво е Libra?

Libra, която се очаква да стартира официално през 2020 г., е дигитална валута, базирана на блокчейн технологията. Тя ще позволи на потребителите на Facebook да изпращат и получават парични трансфери, както и да плащат за различни стоки, услуги и приложения.

В бъдеще се очаква Libra да започне да се използва и извън платформите на социалната мрежа. Потребителите ще могат да използват валутата на Facebook, за да си платят таксито или да си поръчат чаша кафе.

2. Към кого е насочен проектът?

Идеята на Libra е да даде възможност на над 1.7 милиарда души по света, които нямат достъп до банкови услуги, да извършват директни плащания за стоки и услуги, да изпращат и да получават пари, без да им се начисляват високи такси.

Хората ще могат да конвертират конвенционалните си валути в Libra, която след това ще се съхранява в дигитални портфейли и ще може да се използва за различни финансови операции.

3. Защо Facebook се заема с това начинание?

Ръстът на приходите на социалната мрежа започва да се забавя и тя търси нови генератори на печалба извън рекламата. Libra може да отключи редица нови възможности за компанията в сферата на електронните разплащания и търговията.

Партньорите на Facebook, като Visa и Uber, също имат мотивация да участват в проекта. Ако Libra наистина успее да предизвика революция в света на разплащанията, компании, като Visa, биха предпочели да са сред двигателите на този процес, вместо да бъдат сред "жертвите".

4. За какво още ще могат да се използват дигиталните пари на Facebook?

Вероятно Libra ще бъде използвана от хората, които искат да защитят своите спестявания от високата инфлация. Това важи най-вече за държави, като Венецуела, където местният боливар се обезценява непрекъснато, а гражданите нямат възможност да спестяват в други валути.

Притежателите на други криптовалути, като биткойн и Еther, също ще могат да прехвърлят част от активите си в Libra във времена на висока волатилност. По този начин те ще могат да защитят портфейлите си от евунтални загуби.

5. Защо от Libra се очаква да бъде по-стабилна от венецуелския боливар?

Libra попада в групата на т. нар. stablecoins, или стабилни криптовалути. Тя ще е обезпечена на 100% с кошница от други финансови активи и валути, включително щатски долар, евро, британски паунд и японска йена.

Тъй като стойността на тези световни валути не се изменя толкова рязко, курсът на Libra също би трябвало да остане сравнително стабилен.

Facebook обяви грандиозен план за блокчейн финансови услугиНовата услуга няма да засяга операции само в платформите на Facebook, а ще бъде самостоятелен бизнес, целящ достигане до колкото се може повече потребители по света, влизайки в директна конкуренция с традиционната финансова система

6. Какви са предимствата на Libra пред останалите криптовалути?

В днешно време много инвеститори влагат парите си в Tether, който е лидер сред криптовалутите от типа stablecoin. Но създателите на Tehter са обект на разследване от прокуратурата в Ню Йорк, която ги обвинява в злоупотреба със средствата на клиентите.

Tether не е 100% обезпечена с конвенционална валута и освен това не подлежи на финансов одит. Ръководителят на проекта Libra Дейвид Маркъс заяви, че новата криптовалута на Facebook ще бъде одитирана в съотвествие с международните стандарти.

7. По какво Libra се различава от биткойн?

В някои отношения Libra и биткойн си приличат - и двете дигитални валути имат за цел да осигурят на потребителите възможност за директни онлайн трансакции.

Има обаче и съществени разлики. Facebook иска да създаде платежна система чрез изграждането на онлайн екосистема, в която потребителите могат да пазаруват различни неща и да обменят средства помежду си.

Биткойнът е замислен като платежен механизъм, но мрежата му се затруднява с бързата обработка на голям брой операции. В резултат на това биткойн еволюира в нещо като финансов актив, или "дигитално злато", което се използва за съхранение на стойност и за инвестиции, вместо за разплащания. 

8. Ще бъдат ли защитени потребителските данни?

Едно от най-големите предизвикателства за Facebook ще бъде да убеди потребителите в това, че финансовата информация, която предоставят на социалната мрежа, е добре защитена. Една от първите стъпки ще е създаването на дъщерната компания Calibra, която ще управлява портфейлите за съхранение на Libra.

Ако потребителят има портфейл в Messenger, например, информацията му няма да бъде споделяна в останалите приложения от групата на Facebook, обещават от компанията.

9. Ще можете ли да пазарувате в магазина с Libra?

Според Facebook още от догодина потребителите ще могат да купуват реални стоки и услуги с новата криптовалута. Възможностите ще се развиват поетапно в различните държави. В началото мрежата на Libra ще поддържа до 1000 трансакции в секунда.

За сравнение системите на Visa поддържат по 24 000 разплащателни операции в секунда. Alipay, собственост на китайския интернет гигант Alibaba Group Holding, обработва по 250 000 трансакции в секунда в някои от най-натоварените дни. Биткойн пък може да поддържа едва 7 трансакции в секунда.

10. Какви са възможните рискове?

Проектът Libra е изправен пред доста сериозни рискове. Един от тях е политическият. Регулаторите и държавните институции се притесняват, че валутата ще се използва за пране на пари и финансиране на терористични организации.

Facebook и партньорите поддържат постоянна връзка с финансовите регулатори в САЩ и работят за изчистването на всички неясноти, но все още не са получили т. нар. "разрешително" от Американската комисия по борсите ценните книжа.

То щеше да им гарантира защита на фона на все по-строгия контрол върху издателите на криптовалути, някои от които бяха подложени на сериозни санкции.

Както при всяка друга криптовалута, съществува опасност от хакерски атаки. Членовете на Libra Association - неправителствената организация, която ще управлява новата виртуална валута, ще оперират с т. нар. "независими възли", поддържащи мрежата на Libra.

Според експерти, цитирани от Bloomberg, ако над 1/3 от тези възли започнат да действат едновременно и координирано, ще могат да се фалшифицират трансакции.  

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Lubomir
# 0
13:07 | 6 July 2019
Най-сетне да прочета един коментар ,който да им каже на тези тук,които преписват и печатат разни простотийки,че е време да се образоват и да не стават за смях.Как може да наричате измислицата на евреина цукербърг "крипто"-?Значи си купуваш една либра и хоп - имаш крипто? А тя изцяло е подплатена и зависима от фиат валутите.И единствените,които ще се "облажат" от Либрата са мошениците,които стоят като гаранти за трансакциите,които пак са мазните и тлъсти евреи.Биткоин няма нищо общо с евреите и тяхното печатане на пари.Той е трън в очите на всички мошеници-банкери,защото ще промени целия Свят и ще помогне на човечеството да се отърве от раковите паразити,печатащи като безумни фиат валути,без всякаква реална стойност
Тихомир Стоянов
# 1
20:06 | 21 June 2019
Здравейте, При Либра все още има силна централизация, зад нея е компания като Фейсбук и техните партньори - всичко ще може да се следи. Във Биткойн мрежата няма собственик, валутата е на хората - децентрализирана. Това е съществена разлика. Поздрави,
Имп.
# 2
18:06 | 19 June 2019
От статията се разбира основно, че авторът няма абсолютно никакво понятие какво представлява Биткойн. Зановата "валута" - как точно ще защитава от инфлацията, щом е вързана към "кошница" фиатни валути? И какво ще пречи на Ръбестата глада са си напечата колкото ще парички? При криптовалутите това е невъзможно - добивът им не зависи от никой жив човек !!!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg