Facebook обяви грандиозен план за блокчейн финансови услуги

4390
Facebook обяви грандиозен план за блокчейн финансови услуги

© Facebook

Facebook обяви официално амбициозен план за създаването на нова виртуална валута и финансова система, която да трансформира начина, по който парите се движат по света.

Новата услуга няма да засяга операции само в платформите на Facebook, а ще бъде самостоятелен бизнес, целящ достигане до колкото се може повече потребители по света, влизайки в директна конкуренция с традиционната финансова система.  

Социалната мрежа оглавява консорциум за създаването на криптовалута с отворен код на име Libra. Тя ще бъде пусната на пазара през първата половина на следващата година.

Целта е създаване на услуга, която да позволява на потребителите да траснферират пари по света безплатно и лесно, подобно на изпращането на снимки или съобщения. 

Libra няма да се управлява еднолично от Facebook, а от неправителствена организация, която ще бъде подкрепена от широк спектър компании. Компанията на Марк Закърбърг обаче ще монетаризира творението чрез ново дъщерно дружество на име Calibra, което ще разработи дигитален портфейл със същото име, който ще служи за съхранение и обмен на валути. 


Финансовата информация от тези портфейли няма да се използва за таргетиране на рекламни послания в платформите на Facebook, а двете компании ще функционират напълно отделно, посочват от социалната мрежа, цитирани от CNBC.

„Виждаме как интернет променя правилата на играта при всичко, което може да се дигитализира, освен при парите”, коментира Дейвид Маркъс, лидер на проекта Calibra.

“Числата в действителност говорят сами за себе си. Има 1.7 млрд. души по света, които нямат банка, същият брой хора не са обслужвани от финансови услуги”, казва Маркъс, който в миналото е президент на PayPal.

„Сега всеки с евтин смартфон има достъп до цялата информация, която иска на света, безплатно с базов мобилен план. Защо парите да не работят по същия начин?”, казва той.

Обявлението идва в момент, в който Facebook е изправен пред сериозна критика за проблеми с поверителността на личните данни на потребителите. Това повдига въпроса дали може да се има доверие на социалната мрежа, когато става дума за трансфер на пари и последващата финансова информация, която генерира подобна услуга.

По думите на Маркъс, това, че Facebook няма да контролира финансовата услуга, е от особена важност.

„Може да прозвучи супер спорно, но няма по-добър начин да демонстрираме еволюцията в нашето мислене, показвайки, че знаем какво трябва да контролираме и какво не трябва да контролираме”, казва той.

„Мрежа, която позволява на милиарди хора да движат пари по света, не е нещо, което можем или трябва да контролираме”, добавя той.

Какво е Libra?

Новата виртуална валута ще бъде пусната през първата половина на 2020 г. Тя ще се управлява от НПО на име Libra Association, което е базирано в Женева, Швейцария. Целта е да се гарантира широка достъпност, стабилност и сигурност.

За разлика от биткойн и другите криптовалути, които се характеризират с огромна волатилност и предразположеност към спекулации, Libra ще бъде обвързана с фиатни пари.

„Ако купите 50 долара от Libra, вашите 50 долара отиват към Libra Reserve. Тя е проектирана да бъде стабилна и да придава стойност на Libra, което я прави по-скоро като традиционните валути, отколкото подобна на която и да е било друга настояща виртуална валута. По този начин са създадени и хартиените пари”, казва Маркъс.

Защо Марк Закърбърг и Джак Дорси харесват блокчейн технологията За първи път след ерата на дот-ком балона, платформите, които доминират дигиталното ни ежедневие, се изправиха пред ограниченията, които предлагат техните централизирани модели

Това, че Libra ще бъде с отворен код, означава, че всеки може да изгради услуга или приложение, което разчита на криптовалутата.

Портфейлът Calibra, който се разработва към услугата, ще предлага съвместимост с всяка друга система, която приема Libra.

Потребителите няма да си взаимодействат с Libra Association, а само с Libra посредством дигиталния портфейл или оператор. За хората, които няма да имат възможност да поръчват Libra чрез кредитни карти, евентуално ще се появяват точки, където хората могат да купуват виртуалната валута с пари в брой, стига да се появяват компании, които да изградят подобни услуги, става ясно от думите на Маркъс.

Кой стои зад услугата?

Facebook и още 27 компании и организации се считат за основатели на новата система. Целта е да има поне 100 компании и организации в консорциума до следващата година, когато услугата трябва да стартира. Всеки един от членовете на консорциума ще управлява по една локация, където трансакции, използващи Libra, се валидират.

Основатели на новата услуга, като гигантите от Visa, PayPal и Stripe, ще помогнат на търговците да приемат плащания с Libra. За всеобхватното разпространение на услугите, приемащи плащания в новата виртуална валута, могат да помогнат и други технологични компании, които участват в инициативата, като eBay, Lyft, Uber, Spotify и платформата за разплащания в Южна Америка Mercado Pago.

Два европейски мобилни оператора също участват в проекта - Iliad и Vodafone.

Компаниите за рискови инвестиции, които са част от проекта, също имат опит в дигиталните разплащания: Andreessen Horowitz, Breakthrough Initiatives, Ribbit Capital, Thrive Capital и Union Square Ventures.

Сред основателите са и редица неправителствени и научни организации, които ще се фокусират върху хората по света, които нямат достъп до банкови услуги. Това са Creative Destruction Lab, Kiva, Mercy Corps и Women’s World Banking.

Съвсем разбираемо, на борда има и блокчейн компании - Anchorage, Bison Trails, Coinbase и Xapo Holdings.

„Идеята е Libra да бъде масово възприета – има много доверени компании, които искат да се присъединят към пътешествието, така че има шанс това да се превърне в мейнстрийм”, казва Маркъс.   

Всички членове-основатели са инвестирали минимум 10 млн. долара за разходите, свръзани с неправителствената организация, както и за инициативите, свързани със стартирането на услугата и прочее.

Calibra – дигиталният портфейл на Facebook

Calibra е дигитален портфейл, който ще бъде достъпен както като самостоятелно приложение, така и като интегрирана услуга в Messenger и WhatsApp. От Facebook посочват, че услугата е създадена, за да могат потребителите да съхраняват пари в телефоните си и да изпращат или получават Libra, където и да се намират по света.

Услугата ще бъде без такси за потребителите, докато за търговците се предвиждат „много ниски” такси.

На по-късен етап Facebook ще предложат други финансови услуги, като заеми, от които ще се търси печалба. „Ако мрежата е успешна, ще бъде голяма възможност за нас да осигурим кредитиране за всички тези потребители”, казва Маркъс.

Основната цел на Facebook е да накара хората да прекарват дори още повече време в нейните платформи. Новата услуга ще позволи на 2.7 млрд. потребители на социалната мрежа да използват редица приложения и да осъществяват покупки от 90 млн. бизнеса чрез мрежата на компанията.

Колкото по-лесно е за бизнеса да продава чрез Facebook, толкова по-голяма е вероятността да купува реклама в платформата.

Въпреки че Calibra е напълно собственост на Facebook, тя ще оперира като дъщерно дружество, което ще я направи податлива на регулация.

Гиганти застават зад криптовалутата на FacebookСоциалната мрежа вече има подкрепата на дузина компании

Ключов елемент за Calibra са паричните преводи от емигранти по света. Facebook посочва, че всяка година мигрантите по света губят 25 млрд. долара от такси за парични преводи. Така новата им услуга цели да извади от играта посредници като Western Union, така че паричните преводи да стават директно чрез нейната система.   

Основен момент при Calibra е улесняването на процеса по разбиране на различните валутни курсове при трансфер на пари от една страна в друга.

Ще сработи ли всичко това?

Libra е първата криптовалута, която има реален шанс да превърне виртуалните пари в нещо масово, смятат от Anchorage – едни от основателите на новата инициатива.

Новата система решава проблеми, които традиционните криптовалути не могат, казва съоснователят и президент на компанията Диого Моника.

„Базирана е на мащабна, високо ефективна блокчейн технология, която може да прави хиляди трансакции на секунда. Тя е подкрепена от банкови депозити и държавни ценни кника, като щатския долар, поради което ще има ниска волатилност. Организацията има толкова много големи играчи, които вече имат взаимоотношения помежду си, което решава проблема, свързан с възприемането на продукта”, посочва той.

По думите на Маркъс, ако хората не вярват на Calibra, ще има други приложения, които ще работят с Libra.

За по-висока сигурност, Calibra ще работи със същата верификация, която използват банките и кредитните карти. За да имат достъп, потребителите ще се нуждаят от легитимен документ за самоличност.

От инициативата обещават, че ако има нерегламентиран достъп до сметката на даден потребител, то ще му бъдат възстановени всички загубени средства.

Стартирането на изцяло ново система върви ръка за ръка с редица предизвикателства. Съществуват и отворени въпроси относно регулаторното одобрение на цялата тази система.

Като цяло, ако всичко се развие успешно, новата инициатива ще влезе в директна конкуренция с традиционните финансови играчи, освен ако и те не се присъединят към нея. В противен случай, пазарът на финансови услуги се превръща в интересно бойно поле, на което сили ще мерят едни от най-големите бизнеси в света. 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

W w W . еКiРi365. сОм
# 0
17:06 | 18 June 2019
Man UTD , Chelsea , Liverpool , Arsenal ,West Ham , Everton ...
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg