АФП: Българите, макар и горди от своето кисело мляко, се изкушават от модерността

580
АФП: Българите, макар и горди от своето кисело мляко, се изкушават от модерността

Горди със своя традиционен кисел на вкус йогурт, наричан просто „кисело мляко“, българите смятат своята страна за истинската родина на млечния продукт, който се консумира по цял свят, коментира Франс прес.

Уникалността на киселото мляко е резултат от географското разположение и изключително специфичния начин по който то се произвежда, споделя Светлана Минкова, директор-изследвания в Ел Би Булгарикум, държавна компания, която е развила около 1000 различни вида на бактерията Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, превръщащи млякото в йогурт.

Бактерията е изолирана от растения, дървета и дори мравки високо в планините. Румен Борисов, производител на био йогурт, също смята своя продукт за „уникален“. „Аз запазвам традиционния вкус на киселото мляко, подобно на това, което са правили нашите баби“, заявява той.

Софийският лекар Нейчо Тодоров споделя, че е опитвал йогурти от десетки страни извън Балканите и не е открил нищо, което може да се сравни с българското. Въпреки това българи, които са пробвали йогурт от Сърбия и Турция не откриват разлика във вкуса.

 „Киселото мляко спада към групата на йогуртите, които съдържат голямо количество живи бактерии, Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus“, казва Емил Гочев, ръководител на „Данон България“. Френската група „Данон“ придоби държавната компания да млечни продукти „Сердика София“ преди 15 години, стъпка която предизвика вълна от националистически коментари в българската преса по онова време.

В момента компанията е най-големият производител в страната, притежавайки пазарен дял от 35% /130 хиляди тона годишно/. Експерти отбелязват, че макар българите да се гордеят със своето кисело мляко, те все по-често избират плодови млека.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg