Бежовата книга на възстановяването

923
Бежовата книга на възстановяването

Данните от поредния регионален обзор на американската ФЕД, назован бежова книга заради цвета на кориците, са с предпазливо-положителен характер. Възстановяването на икономиката продължава, но процесът не е ускорен и не се усеща във всички отрасли.

Главната беда за САЩ днес остава проблемът с пазара на труда. За това пък потребителското търсене в повечето щати расте и е основание за ФЕД да говори, че „икономическата ситуация като цяло се подобрява умерено" в периода от края на октомври до края на ноември.

Както е отбелязано в обзора на федералната система, финансовите институции по принцип отчитат стабилно или по-слабо търсене на кредити, както и влошаване на кредитния им портфейл. В половината региони търсенето на кредити се е занижило, съобщи Bloomberg.

Все още в много региони се наблюдават проблеми на пазара на търговски площи. В цялостта си пазарът за недвижимости остава слаб, а някъде дори се отчита влошаване на ситуацията. И това е така, независимо от факта, че продажбите на нови домове в САЩ през октомври достигат най-високото си ниво за повече от година - 430 хил., или +6.2% на годишна база.

Особено тежка остава и ситуацията на пазара на труда. В бежовата книга са маркирани само изолирани, откъслечни признаци за подобрение. Точно ситуацията около безработицата влияе негативно на настроението на американците. Индексът на потребителското доверие в САЩ, изчисляван от икономистите от Мичиганския университет, слезе през ноември до 67.4 пункта, спрямо 70.6 пункта месец по-рано. Така индикаторът се занижи за втори пореден месец на фона на запазващата се неблагоприятна ситуация на пазара на труда.

Не са успокояващи и прогнозите на експертите. Безработицата може значително да навреди на възстановяването на икономиката. „Заетостта ще започне да се надига от дъното си едва през втората половина на следващата година", каза преди време главният икономист за САЩ в HIS Global Insight Нигел Голт. „На потребителите им предстои да извървят дълъг път преди да могат да внесат своята лепта за възстановяването на икономиките. По всичко личи, че възраждането ще е много по-бавно, от обикновено".

Инвеститорите приветстваха новината за продължаващия процес на възстановяване, макар заявлението на Федералната резервна система да е с удивителен знак. Така например в обзора липсват свидетелства за рязко ускоряване на процесите на съживяване на икономиката. Нещо повече, в четири от 12 регионални подразделения на ФЕД (Филаделфия, Ричмънд, Клийвланд и Атланта) не виждат, каквато и да било впечатляваща промяна в ситуацията. В интерес на истината трябва да се посочи, че в бежовата книга не се съдържат никакви намеци за втора „вълна" на рецесията.

Регионалният обзор на ФЕД излиза две седмици преди заседанието на Комитета по операции на открития пазар (FOMC) и се използва от ръководителите на ЦБ при определянето на монетарната политика. На миналото заседание от 3-4 ноември FOMC оставиха лихвите в диапазона от 0% до 0.25%, като отчетоха продължаващо подобряване на щатската икономика и нисък инфлационен риск. От ФЕД заявиха, че процентите няма да се променят за един по-продължителен период от време. Подобно мнение споделят и аналитици, които не очакват повишаване на ставката преди второто полугодие на 2010 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg