Citi: Водният пазар скоро ще засенчи петролния

1384
Citi: Водният пазар скоро ще засенчи петролния

Икономистът на Citigroup Вилем Буитер съветва клиентите си да инвестират във водната индустрия, интересът около която скоро ще бъде по-голям отколкото около петролната, пише FT Alphaville.

„Очаквам в близко бъдеще да видим огромно разрастване на инвестициите във водния сектор, в това число производството на сладка, чиста вода вода от други източници (обезсоляване, пречистване), съхранението и транспортирането на вода,"казва Буитер.

Той също така очаква изграждането на водопроводи, които ще надхвърлят капацитета на днешните петролопроводи и газопроводи.

Буитер очаква флотилии от водни танкери и съоръжения за съхранение на вода, които ще са многократно по-големи от тези, които има в момента за петрол, природен газ и втечнен природен газ. Икономистът също така прогнозира изкопаването на нови системи канали за транспортирането на вода, подобни по амбиции и мащаб на тези, по които се работи в момента в Китай, за свързването на река Яндзъ на юг с Хуанхъ в сухия север.

Буитер също така казва, че се надява, че тези нови канали ще бъдат проектирани и изградени с по-голяма мисъл за опазването на околната среда и за социалният ефект от такива мегапроекти. Индия ще трябва да се ориентира към инвестиции в мащаб, подобен на този в Китай, за да произвежда чиста вода на най-добрите места за това и да я транспортира до домакинствата, промишлените и земеделските потребители, според Буитер.

Буитер очаква да види световно интегриран пазар за сладка вода до 25 - 30 години. След като спот пазарите за вода бъдат интегрирани, фючърсите и други деривативни финансови инструменти, свързани с водата (пут опции, кол опции суапове), търгувани както на регулиран така и на извънрегулиран пазар, ще последват, смята Буитер.

Ще има различни степени и видове сладка вода, точно както в момента има лек и тежък суров петрол. Според Буитер водата в крайна сметка ще се превърне в най-важния клас активи, базиран на суровина с физическа доставка, изпреварвайки значително петрола, медта, земеделските суровини и ценните метали.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg