Добре ли е да се инвестира в злато?

1069
Добре ли е да се инвестира в злато?

Инвестициите в злато се възприемат до голяма степен като добра "застраховка" при повишение на инфлацията, както и "спасителен остров" при спада на световните финансови пазари.

През 1999 година златото се понижи до 20-годишен минимум при ниво от около 250 долара за тройунция, като силното повишение на фондовите пазари при бума на технологичните акции допринесе за загърбването на метала като предпочитана инвестиционна алтернатива.

През следващите две години цената на златото се задържа трайно под триста долара, като нов "бичи цикъл" стартира от средата на 2001 година.

През изминалата година цената на благородния метал достигна максимум от 720 долара за тройунция, като към момента се търгува над 700 долара за тройунция.

Пикът на златото е бил регистриран през 1980 година, като тогава достигна 850 долара за тройунция.

До голяма степен движението в цената на златото е обвързана с движението на долара спрямо останалите основни валути. Поевтиняването на долара прави златото по-евтино деноминирано в чуждестранна валута.

Традиционно повишението в цената на златото става реалност и при високо ниво на инфлацията, каквото към момента се наблюдава за световната икономика.

Пет години след скока в цената някои анализатори изразяват притеснения относно това дали възходящият тренд при благородния метал ще се задържи.

Възходящият тренд на развиващите се икономики, като тези на Китай и Индия, също оказват своето положително въздействие върху цената на златото, като ръстът на доходите на населението на тези страни води до повишение в търсенето на метала.

Естествено, в главите на голяма част от инвеститорите се върти въпросът как може да се облагодетелстват от повишението в цената на златото.

Съществуват два основни начина за извличане на ползи от изменението в цената на златото. Първият е директно да се търгува с деривати на златото (фючърси), а вторият е да се купуват акции на златодобивни компании.

При избор да се инвестира в акции на златодобивни компании могат да се търсят такива на определени компании, или да се инвестира във фондове, държащи портфейли от такива компании.

Трябва да се има предвид обаче, че цената на златото и тази на златодобивните компании не винаги се движат в унисон.

Много често златодобивните компании са засегнати и от други фактори на икономиката, като растящите цени на горивата и др., които нараняват печалбите им, въпреки повишението в цените на златото.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg