Индексите в ЦИЕ усещат негативното въздействие на международните пазари

949
Индексите в ЦИЕ усещат негативното въздействие на международните пазари

Индексите в Централна и Източна Европа усетиха негативното въздействие на настроенията, обхванали световните финансови пазари. Данните за конюнктурата в САЩ и очакванията за забавянето на водещата световна икономика бяха сред основните фактори, определящи посоката на фондовите борси, посочи доклад на Райфайзен Капитал Мениджмънт.

Перспективите за растежа в еврозоната - най-важният експортен пазар, междувременно също се помрачиха и показателите за конюнктурата говорят за отслабване. При повечето страни от източноевропейския регион динамичното вътрешно търсене стимулира износа като най-силен двигател за растежа.

Както и преди, в източноевропейския регион се отчита силна динамика на инфлацията, която се движи първо от увеличените цени на енергийните ресурси, така и при хранителните продукти, а от друга страна – от високия ръст на работната заплата. Инфлацията е на равнище, значително над комфортната зона на централните банки. Това обстоятелство поставя под натиск повечето централни банки да подемат още по-рестриктивна парична политика.

По страни пазарът на Русия се развиваше по-добре от останалите пазари в региона, като понижението му бе по-слабо. Инвеститорите с интерес следяха предизборните кампании на кандидат-президентите.

За относително по-доброто представяне на руските индекси съдейства и повишението в цените на металите и енергийните суровини до нови рекордни стойности.

Сред водещите компании, газовият производител Газпром представи данни за третото тримесечие. Приходите на компанията са се повишили с 12% спрямо предходната година, докато печалбата му е отбелязала леко понижение, което се дължи най-вече на високата инфлация на разходите.

На сесията си през февруари Унгарската централна банка поднесе голяма изненада, като се отказа от въведения през 2001 г. година валутен борд. Въпреки че и през февруари лихвите бяха оставени без промяна (пазарът очакваше увеличение на основния лихвен процент), непосредствено след това решение се отбеляза съществено отражение върху валутния пазар и пазара на облигации.

Унгарският форинт поскъпна и доходността на унгарските облигации спадна. Икономическият растеж продължава да е на ниско равнище, а инфлационните очаквания на Централната банка за следващите години бяха преразгледани в посока нагоре.

Ръстът на работните заплати е на стабилно високо равнище, така че на този фон Централната банка няма да може бързо да понижи лихвите и вместо това насочва перспективата към по-рестриктивна парична политика. Премахването на валутния борд предоставя на централната банка в дългосрочен план по-гъвкава парична политика и затова бе възприето положително от пазара.

Водещата компания в индекса, ОТП Банк отговори на очакванията на инвеститорите за изминалата финансова година и прогнозира и за 2008 година 10-процентно увеличение на нетната печалба. Стойността на акциите обаче не се повлия от това и продължи да показва склонност към понижение.

Производителят на генерични лекарствени форми Гедеон Рихтер също не бе убедителен с резултатите си за финансовата 2007 година; при непроменен оборот, печалбите се сринаха с около 28% вследствие силния ценови натиск в бизнеса в Унгария. При все това положителен е високият експортен ръст от 27% през последното тримесечие, който през 2008 година би трябвало да подобри чувствително резултатите.

Икономическите данни в Полша продължават да говорят за добър икономически растеж с висока динамика на работната заплата и нормално ниво на инфлацията. От началото на годината заплатите и индексът на потребителските стоки продължиха да се покачват.

На този фон увеличението на лихвите от страна на централната банка в края на февруари бе очаквано от всички, а на пресконференцията след решението за лихвите централната банка постави акцента върху очакваната висока инфлация.

През февруари полският пазар леко се стабилизира, след като през януари бяха отчетени рекордни отливи от местните инвестиционни фондове. Най-големият курсов плюс отчете производителят на мед КГХМ, който редом с оповестените положителни данни за четвъртото тримесечие, се възползва и от допълнително покачилите се цени на медта.

Най-голямата банка ПКО БП изненада с 5-процентен ръст на печалбите през последното тримесечие, т.е. значително над очакванията на анализаторите, като обаче стойността на акциите не можа да се възползва от това. Като цяло през февруари полските ценни книжа от финансовия сектор отбелязаха много ниска резултатност, което се дължи най-вече на трайно влошените настроения на международните пазари към банките.

Чешката икономика продължава да бележи добър растеж. Увеличението на лихвите на последната сесия на централната банка в началото на февруари бе очаквано от всички. Стабилната фундаментална ситуация в Чехия, перспективите за нови увеличения на лихвите от страна на централната банка и подобрените настроения на инвеститорите спрямо риска, доведоха до поскъпване на чешката крона през февруари.

Подобно на пазарите от региона, доходността на чешките облигации леко се покачи. Както и преди, макроикономическото развитие на Чехия е добро, така че продължаваме да виждаме добър потенциал за ревалоризация в дългосрочен план. В краткосрочен аспект и в продължаващия неблагоприятен пазарен климат е вероятна обаче девалвация на кроната спрямо максималните й нива.

През февруари и чешките акции се показаха от добрата си страна, като най-вече гигантът на индекса ЧЕЗ регистрира значителен курсов плюс.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...