Инвестиционните възможности на Балканите се запазват добри

461
Инвестиционните възможности на Балканите се запазват добри

И в следващите години Източна Европа ще запази названието си "европейско Елдорадо", след като щафетата за привличане на чуждестранни инвестиции вече бе предадена от централноевропейските страни на държавите от Югоизточна Европа и ОНД (Русия, Азербайджан, Молдова, Украйна и Узбекистан).

По данни на ООН преките чуждестранни инвестиции в района през 2006 г. са се увеличили с 68 процента и са възлезли на 70 млрд. долара. Според неотдавнашен доклад на конференцията на ООН за развитие и търговия (ЮНКТАД), за шеста поред година расте инвестиционният поток, като четири пети от тази сума е влязла в Русия, Румъния, Казахстан, Украйна и България. Става дума за страни, които се очаква да продължат да привличат инвеститори заради високия си икономически ръст и богатите суровини.

Само през 2006 г. постъпилите в Русия чуждестранни инвестиции са възлезли на около 30 млрд. долара. Тази сума е два пъти по-голяма, в сравнение с 2005 година.

В същото време богатите на петрол и газ държави от района все повече координират усилията си за подобряване на деловия климат и за привличане на нови инвестиции. За това спомага и кандидатурата на Украйна и Русия за членство в Световната търговска организация.

В Югоизточна Европа пък членството на България и Румъния в ЕС потвърди на практика адаптирането на тези страни към изискванията за либерализация на пазара.

В рамките на този процес на либерализация се вместват и плановете им за раздържавяване на предприятия от телекомуникационния и енергиен отрасъл. Югоизточна Европа се развива като инвестиционна дестинация, но едновременно с това се изостря и конкуренцията.

На пазарите в Югоизточна Европа и ОНД вече навлизат силно и китайски компании. Показателен за това е фактът, че делът на чуждестранните инвеститори в региона вече съставлява 16 на сто. Наред с това расте и конкуренцията, като голяма част от фирмите от Русия и ОНД започнаха да пренасочват своите капитали в други страни от района.

Освен енергетиката и тежката промишленост, друг привлекателен сектор за инвестиции се оказаха услугите.

Най-голям ръст в тази насока отбелязаха покупките и сливанията в банковия отрасъл, където сериозна активност проявяват руски и гръцки банки.

Паралелно с това, Турция, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) стават все по-привлекателни за чуждестранните инвеститори в района.

За отбелязване е, че само в Турция чуждестранните капитали вече надхвърлят 20 млрд. долара, а най-привлекателни за инвестиции са телекомуникациите и финансово-кредитните институции.

На този фон се наблюдава значително изтичане на чуждестранни инвестиции от Западна Азия към останалия свят, което е продиктувано от скока на петрола. През 2006 г. това изтичане на капитали бе в размер на 14 млрд. долара, а занапред се очаква то да нараства заради сделки в телекомуникационния сектор, сделки на пазара за недвижими имоти и в туризма.

Все повече възможности за инвестиции се очертават също в Югоизточна Азия, където постъпилите чуждестранни капитали отбелязаха рекорден ръст от 200 млрд. долара.

Китай пък продължава да бъде най-популярната дестинация за чуждестранните инвеститори, следвана от Хонконг , Сингапур и Индия.

Всички тези инвестиционни процеси обаче текат в момента, когато на пазара за горива се очаква поскъпване на петрола.

Миналата седмица цената на суровия петрол за първи път в историята надхвърли стоте долара за барел, което буди тревога и несъмнено ще рефлектира и върху джоба на потребителите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg