Ив. Груев: Еуфорията е повсеместна

1221
Ив. Груев: Еуфорията е повсеместна

„Еуфорията е повсеместна. Индексите продължават да растат, еврото е в настъпление, а ценните метали не спират да правят нови върхове. Ако се опираме на конвенционалните концепции, можем да си блъскаме главата до полуда как е възможно и фондовите пазари и златото да крачат синхронно нагоре. Нали това, което ни учат дебелите книги е, че златото покачва при криза, а ако такава наближава тогава, защо и акциите по света също вървят нагоре", коментира за Profit.bg Ивайло Груев от Home Traders.

„Ние вълновите анализатори твърде малко се вълнуваме от тези натрапени закономерности и разглеждаме отделните сегменти на пазара поотделно знаейки, че корелациите между различни типове инструменти е временно явление", допълва още експертът.

„За предпочитане е да се концентрираме върху графиките на самите обекти, които търгуваме. За ценните метали днес няма да показвам графика. Само ще кажа, че очаквам още покачване при тях, предполагайки, че е налице удължение на петата вълна при златото. Аз самият не се доверих на потенциала на този ръст и се въздържах да откривам дълги позиции, защото крайните фази на един тренд за изключително опасни. Към момента продължавам да съм неутрален към EUR/USD. Дълги позиции имам при валутната двойка AUD/USD и индексите NASDAQ100 и S&P500. Те са ми напълно достатъчни в един период на довършителни процеси на тренда", посочва Груев.

Фигура1

„Очакванията ми за технологичния индекс NASDAQ100 съм отразил на фигура 1. Фондовите пазари в САЩ може да се каже, че дори ускориха възхода си през последната седмица и това прави много вероятен сценария за пробив над синята съпротива, която се намира при върха от октомври месец 2007 г. Именно поради тази прогноза съм с дълги позиции при този инструмент и S&P500", информира Ивайло Груев.

 

Фигура 2

За да бъде достигнато посоченото ниво за вълна С от В на фигура 1 са нужни поне около 100 пункта покачване при този индекс. Именно някъде там ще търся сигнали, показващи дали да закривам дългите позиции.

От описанието на графиките става ясно, че имам бича ориентация за близките седмици, но като цяло мечите сценарии, които съм описвал многократно продължават да са моята дългосрочна прогноза. Отчитайки, че бичите трендове са в крайната си фаза се старая да вземам предпазни мерки, ако мечките се намесят предсрочно. На фигура 3 съм описал тези свои действия, които намаляват риска цената да ми изяде печалбата ако се случи изненадващ срив.

Фигура 3

„Когато на 13.10. в края на сесията индексите направиха пет вълни надолу и три нагоре (малкия правоъгълник) открих хеджиращи къси позиции. Ако в големия правоъгълник се беше развила също петица вълни щях да запазя късите позиции и дори щях да търся още сигнали дали не следва обрат на тренда. За през нощта си преместих стоповете на късите позиции около нулата и на сутринта те бяха ударени. От развилата се ситуация, която е спад с три вълни можем да очакваме днешния ден да донесе още ръст на цените. Действията ми при S&P500 са идентични.", завършва Ивайло Груев.

Вижте сценарият на Ивайло Груев за EUR/USD на ForexNews.bg

* Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg