Китайските компании набраха рекордните $56.7 млрд. - повече, отколкото за периода 2002-2006 г.

509
Китайските компании набраха рекордните $56.7 млрд.  - повече, отколкото за периода 2002-2006 г.

Бумът на китайския фондов пазар през последните две години доведе до връщане на компаниите към родния пазар за набиране на средства. Слабо развитият фондов пазар преди няколко години караше местните компании да търсят капитали на чуждестранните пазари. Това обаче вече не е така.

Ръстът на индекса Shanghai Composite Index се повиши със 110%, след като през изминалата година той скочи със 130% и това доведе до засилен интерес към капиталовите пазари от страна на инвеститорите, което пък дава достъп на местните компании до капитали.

Способността на родния фондов пазар да осъществява основната си функция, а именно да дава достъп на компаниите до капитал, се е повишила значително, коментират финансови специалисти.

Последен знак за това бе проведеното първично публично предлагане на компанията Shenhua Energy Co. Ltd, което набра рекорден по размер капитал за тази година ot 8.9 млрд. долара, а впоследствие акциите на компанията регистрираха повишение на фондовата борса от 87%.

За деветте месеца до септември китайските компании са набрали рекордните 56.7 млрд. долара на родните фондови пазари, което изпреварва набраните за периода между 2002 и 2006 година средства в размер на 56.5 млрд. долара.

В същото време пазарната капитализация на китайските компании, търгувани на борсата, се е повишила до 3.37 млрд. долара от близо 400 млрд. долара в началото на 2005 година. Това прави китайската фондова борса втората най-голяма по пазарна капитализация в Азия, след тази на Япония.

Началото на революцията за китайския пазар може да се каже, че бе започната с пускането на държавни дялове от китайски компании на борсата. Естествено положително въздействие оказа и подходящият момент, както и бурният ръст на световната икономика и основните борси през последните три години.

Естествено, след силното повишение на китайските индекси е възможно да станем свидетели и на известна корекция, предупреждават специалистите онези, които се впускат без всякаква представа на борсата - един от факторите, подкрепили и силното им повишение.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg