Когато икономистите грешат, инвеститорите плащат

1207
Когато икономистите грешат, инвеститорите плащат

Икономистите също грешат. И когато това се случи, много хора губят пари. ADP Employer Services дадоха драстично неточна оценка на пазара на труда в САЩ и техният доклад подведе американския фондов пазар към възход в четвъртък. Оптимизмът бе скършен бързо от данните на Министерство на труда за ведомостите за заплати, който се оказа почти шест пъти от по-неблагоприятен, отколкото средната оценка на 85 експерта, анкетирани от Bloomberg News.

Оказа се, че щатските компании са наели през юни едва 18 хиляди нови служители, при средна прогноза за 105 хиляди. ADP сбъркаха най-тежко, като предсрочно зарадваха инвеститорите с новината, че цифрата може да достигне 157 хиляди.

Дори Барак Обама коментира тежкото положение с безработицата и заяви, че „имаме все още голяма дупка да запълним" във възстановяването на работните места, загубени по време на кризата.

Драстичната грешка в прогнозите задуши възхода на бенчмарк индексите. Индексът S&P 500, който бе на косъм да достигне тригодишен рекорд в четвъртък, затвори сесията с понижение от 0.7% ден по-късно, на 1 343.80. Дори и това бе постижение, защото по време на търговията имаше момент, в когото показателят се сви двойно повече - с 1.4 на сто. Индексът Dow Jones Industrial Average загуби 62.29 пункта, или 0.5%, до 12 657.20 пункта.

Експерти извиняват грешката си с изключително строгите сезонни корекции, предвидени в методиката на изчисление, прилагана от министерство. Други казват, че просто става дума за различни методи на анализ и събиране на данните - докладът на ADP се базира на анкета, проведена сред 340 хиляди компании с 21 млн. служители, а правителствената статистика разчита на 140 фирми и държавни агенции.

Каквато и да е причината за разминаването, резултатът бе налице - много позиции бързо прекратиха възхода си и направиха обратен завой.

Финансовите и индустриални компании бяха сред най-тежко пострадалите от групата на S&P 500, като цените им се свиха с повече от 1.2%. Bank of America отбеляза спад от 2% до 10.70 долара, а акциите на General Electric Co. вече са с 1.6% по-евтини и затвориха на цена от 18.99 долара.

Разочарованието на инвеститорите не пожали и най-големия в света производител на мрежови съоръжения, като дяловете от Cisco паднаха с едно на сто до 15.74 долара. Производителят на строителна и минна техника Caterpillar Inc. се присъедини към братството на губещите позиции, и се прости с 1.1% от цената на акциите си, които вече се търгуват на 110.41 долара.

Най-пряк бе ударът върху дружествата за управление на човешките ресурси, като книжата на Monster Worldwide Inc. поевтиняха с 3.2% до 14.65 долара, а Manpower Inc. паднаха с 4.3 на сто до 56.13 долара.

Интернет търсачките също нямаха късмет в последния работен ден от седмицата. Morgan Stanley понижиха оценката си за Google, като цитираха риска от намаляващи печалби през 2011 и 2012 г. поради по-високи компенсации за служителите и несигурността на възвращаемостта на инвестициите в социалните медии. Акциите на интернет гиганта поевтиняха с 2.7% до 531.99 долара.

Yahoo! Inc. не успя да се порадва на неволите на конкуренцията. И по тази позиция бе отбелязан спад от 1.3% до 15.61 долара, след като хедж фондът на Дейвид Ейхорн Greenlight Capital Inc. продаде делът си от компанията срещу „скромна загуба". Ходът бе продиктуван от съмнения, дали си е струвала покупката на базираното в Китай дружество Alibaba Group Holding Ltd, чиито основен собственик вече е Yahoo! Inc.

Все пак, не липсваха и печеливши позиции.

Акциите на Archer Daniels Midland Co. поскъпнаха с 1.9% до 31.04 долара, след като стана ясно, че Berkshire Hathaway обмисля да закупи дружеството. ADM е „типът компания, която търсим" - заяви Уорън Бъфет. В интервю пред Bloomberg Television милиардерът каза още, че е хвърлил око и на General Dynamics Corp. и Exelon Corp.

Въпреки това, акциите на General Dynamics паднаха с 1.24% до 74.66 долара, а тези на Exelon Corp. - с 0.25% до 43.63 долара.

Източник: Глобал Маркетс

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...