Най-скъпите продукти, свързани с Apple

3982
Най-скъпите продукти, свързани с Apple

Мислите, че лаптопите или таблетите iPad на Apple са скъпи? Ето някои вещи, свързани с компанията, продадени за значително повече пари.

1. Документите за основаването на компанията


Тези документи, подписани от Стив Джобс, Стив Уозняк и Рон Уейн на първи април 1976-та година, са били продадени на аукцион за 1.6 милиона долара, или на цената на около 8 000 iPhon-а.

Те са разпределили делa в най-голямата компания по пазарна капитализация в историята към днешна дата в съотношение 45% за Стив Джобс, 45% за Стив Уозняк и 10% за Рон Уейн.

Наддаването за документите от три страници е започнало на аукцион с начална цена от 70 000 долара, като очакванията са били за достигане на между 100 и 150 000 долара. Постигнатата цена обаче е била 10 пъти повече от очакваната.

2. Първият компютър на Apple I

Първата технологична рожба на Джобс и Уозняк е била първоначално прoдадена за 666.66 долара. Ако сте собственик на един от 200-те компютри от този модел той може да бъде продаден на цена 500 пъти по-висока от първоначалната си.

На аукцион на Christie's проведен през ноември 2010-та година подобен бе продаден за над 212 000 долара. Той също така е бил придружен с писмо лично подписано от Стив Джобс. През изминалата седмица аукционната къща отново обяви продажбата на такъв компютър с очаквана цена от 126 500 долара.

Достигнатата цена обаче възлезе на 374 500 долара за работеща станция.

3. Лого на компанията от Анди Уорхол

По принцип всяка от творбите на този автор е скъпа за притежание. Особено с пълна сила обаче важи това за логото на компанията.

Творба на автора с логото е станала притежание на бивш директор на компанията Дел Йокам за сумата от 26 000 долара на аукцион през май 2009-та година.


4. Първият символ на компанията

Тази изработена в дървена рамка табела на плексиглас е била продадена на аукцион за 18 000 долара, като буквално е била захвърлена на боклука преди три десетилетия.

Това е бил първият търговски знак на компанията, окачен в шоурума й през 1976 година.

Табелата е била поставена за кратко пред централата на компанията, но Стив Джобс е разпоредил тя да бъде изхвърлена и подменена. Томас Лигет, 114-ят работещ в компанията, е спасил знака и го е съхранил в дома си до продажбата му през 2008 година.

5. Работният куфар на Стив Уозняк

Този куфар може да изглежда стар и експлоатиран, но цената му е значително над тази на нов подобен. Причината – неговия пръв собственик. Това е бил Стив Уозняк, или един от основателите на компанията. Всички инженери в компанията са имали подобно куфарче през 70-те години на миналия век.

Продаден през 2009 година за 7 000 долара, постигната цена е била с 2 000 долара над предварителните очаквания.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg