Петролът продължава да напредва

628
Петролът продължава да напредва

Цените на петрола скочиха с повече от 3% над 71 долара за барел в понеделник след положителни данни за производствените сектори на САЩ и Китай, които повишиха оптимизма за излизане от рецесията и възстановяване на потреблението на енергийни източници.

Американският лек суров петрол достигна най-високата си стойност от 12 юли насам на 71.58 долара за барел-растеж от 2.13 долара за деня. Лондонският Brent поскъпна с 1.85 долара до 73.55 долара за барел, което беше и десетмесечен максимум за суровината.

Основна причина за растежа на черното злато беше срива на долара и положителните данни за производството в най-големите потребители на енергийни източници в света - САЩ и Китай. Суровината е деноминирана в американската валута и спада на зелените пари подкрепя цените й.

Индексът на производствената активност в САЩ се повиши до 48.9 през юли от 44.8 за предишния месец, което беше и най-високата стойност на показателя от август 2008 г. Производството в Китай пък достигна рекордни нива за последната година, подкрепено от местни инвестиции и нарастване на вътрешното потребление.

Цените на петрола бележат трета поредна седмица на растеж и вече са близо до най-високата си стойност за тази година от месец юни на 73.38 долара за барел. Данните за запасите от суров петрол на Китай отбелязаха спад от 2.7 % през юни за първи път през последните 4 месеца и това също беше фактор за поскъпването на суровината.

Пазарните участници очакват официалните данни за резервите на САЩ, които ще бъдат оповестени от Администрацията за енергийна информация в сряда. Очакванията са запасите от суров петрол да са се повишили с 1 милион барела през изминалата седмица, а резервите от бензин да са намалели с 1.6 милиона барела.

Златото и среброто достигнаха най-високите си стойности за последните 7 седмици в понеделник, подкрепени от слабия долар и нарастването на физическото и инвестиционно търсене.

Благородните метали бяха под натиск от началото на годината заради опасенията от дефлация при евентуално задълбочаване на рецесията. Поредицата от положителни данни за глобалната икономика през последните няколко седмици обаче предвещават край на кризата и растеж на цените. Златото е убежище на капитали при нарастване на инфлацията, а среброто се използва в индустриалното производство. Също така, металите и суровините са деноминирани в американската валута и спада и влияе положително на стойността им.

Растежът на фондовите индекси породи опасения за нарастване на инфлацията и привлече инвеститорски интерес в акциите на злато и сребро. В резултат, спот цената на златото нарасна с 3 долара до 955 долара за тройунция, като преди това достигна 962 долара.

Среброто чукна 14.42 долара за унция-най-висока стойност от средата на юни.

Петрол - технически анализ

Първа съпротива пред растежа на черното злато е 77.55-най-висока стойност от 11.04.2008, следват 83.30 и 95.27, 38.2% и 50% корекции на спада от 145.96 до 44.57. Първа подкрепа за петрола е 58.35-най-ниска стойност от 15.05.2009, следвана от дъното от 21.04.2009 на 53.08, и най-ниската стойност от 18.02.2009 на 44.57.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg